Alles over Labretpiercings

6 jul 2023

Yes, the 90's are back! En labretpiercings zijn weer helemaal hot! Of, misschien ben je altijd wel een trouwe drager van deze mooie piercing gebleven? Hoe worden labretpiercings gezet en hoe verloopt de genezing? Lees er meer over in deze blogpost!

 

Wat is een labret piercing?

Met een labretpiercing wordt over het algemeen een piercing in je onderlip bedoeld waarin een  labretstaafje gedragen wordt. De plaatsing kan variëren, maar een standaard labretpiercing wordt altijd net buiten het gekleurde weefsel van de lippen geplaatst en niet erdoorheen. De piercing wordt zodanig geplaatst zodat deze zo min mogelijk last heeft van de beweging van je mond. Als je een labret staafje draagt, rust er een gedeelte van het piercingsieraad aan de buitenkant van je mond terwijl het platte gedeelte aan de binnenkant van je mond zit. De meest bekende is waarschijnlijk de lippiercing die in het midden van je lip geplaatst is, deze wordt dan ook vaak een gewone lippiercing of labret piercing genoemd. De piercing kan natuurlijk ook naar de zijkanten van je onderlip geplaatst worden, deze piercing wordt dan een off center lippiercing genoemd.

 

Geschiedenis labretpiercings

Het woord labret komt van het Latijnse woord ‘labrum’, wat ‘lip’ betekent. Lippiercings kennen een lange geschiedenis en zijn nog steeds bij veel mensen favoriet. En dat snappen we, want een klein balletje onder je lip ziet er natuurlijk ook fantastisch uit. Door de eeuwen heen hebben mensen zichzelf al voorzien van lippiercings. De piercingsieraden van vroeger werden gemaakt van hoorn, been of andere natuurlijke materialen. Tegenwoordig kun je kiezen uit een hele reeks comfortabele piercing ringen en labretstaafjes, in allerlei kleuren en maten. Daarnaast hebben we nu ook het grote voordeel van superscherpe en schone piercingnaalden, wat allemaal bijdraagt aan een succesvolle labretpiercing. Lees ook onze andere blog over lippiercings, over welke andere soorten en plaatsing er nog meer mogelijk zijn!

 

Hoe wordt een labretpiercing gezet?

Een labretpiercing kan met of zonder piercingklem gezet worden, beide methodes zijn prima. Ook kan er gekozen worden om van binnen naar buiten te piercen, of juist van buiten naar binnen. Ook hierbij zijn beide methodes mogelijk. Sommigen vinden dat een lippiercing die van binnen naar buiten gezet wordt, net iets minder pijnlijk is. Maar dat kan natuurlijk sterk per persoon verschillen. Voor het piercen wordt de huid gereinigd en zul je waarschijnlijk je mond moeten spoelen. Daarna tekent de piercer de plek zorgvuldig af en kan het piercen beginnen!

Tips voordat je je laat piercen: zorg dat je genoeg eet en drinkt van tevoren. Poets daarna je tanden goed, zodat je mond ook van binnen lekker schoon is. Check ook onze reeks nazorg voor labretpiercings!

 

Geneesperiode van je labretpiercing

Labretpiercings kennen een redelijk snelle genezingstijd. Over het algemeen doet je piercing er zes tot negen weken over voordat ze genezen is. Maar langer komt ook zeker voor en is niks om je zorgen over te maken. Je eerste labretstud is altijd wat langer zodat je je piercing goed schoon kunt houden en de zwelling opgevangen kan worden. Je piercer zal je uitleggen wanneer je terug mag komen voor een kleiner sieraad. Soms wordt er maar een keer gewisseld naar een kleiner sieraad, soms zijn er meerdere sieradenwissels nodig om bij de uiteindelijke maat uit te komen.

De eerste dagen na het zetten kan je piercing flink gevoelig zijn en zal je lip dikker worden. Ook kan het gebied rondom de piercing wat gekneusd aanvoelen. Volg de nazorgadviezen van je piercer op en zorg er daarnaast voor dat je je lippiercing zoveel mogelijk met rust laat, dan komt het uiteindelijk allemaal goed. De komende weken mag je niet zoenen, roken of alcohol drinken. Dit zorgt ervoor dat infecties en irritaties je zoveel mogelijk bespaard blijven. Blijf verder zoveel mogelijk van je piercing af en probeer er niet op te bijten of mee te spelen.

Het weefsel aan de binnenkant van je mond is erg zacht. Als je een labret staafje draagt, kan de lichte druk van het discje na verloop van tijd een klein deukje in het weefsel veroorzaken. Dit is helemaal normaal, meestal merk je hier niet zoveel van, maar mocht dit toch gaan irriteren dan kunnen onze Silicone Healing Discs een uitkomst zijn. Voor de verzorging van de buitenkant van je labretpiercings, is de nazorg van Otzi (voorheen Easypiercing) geschikt.

 

Terugtrekkend tandvlees door je labretpiercing

Hoewel je er in het begin waarschijnlijk niet zoveel last van zult hebben, kan het gebeuren dat je  op den duur last krijgt van je tandvlees. Een labretstaafje heeft een discje aan de binnenkant van je mond, en dit rust in de meeste gevallen tegen je tandvlees of zelfs tegen je tanden aan. Meestal gaat dit prima, zeker als je labretpiercing gezet is voor een goede piercer en er goed is gelet op de plaatsing van de piercing. Een goed passend sieraad is dan natuurlijk ook heel erg belangrijk.

Om zo lang mogelijk plezier van je labretpiercing te kunnen hebben, zorg je er het best voor dat je je piercing zoveel mogelijk met rust laat. Dus niet gaan friemelen of spelen met je sieraad. Krijg je uiteindelijk toch last van je tandvlees? Hou het dan goed in de gaten en laat desnoods je tandarts of mondhygiënist even meekijken. Bij langere irritatie kan je tandvlees terug gaan trekken en kan je piercing behoorlijke schade aan je mondweefsel en tanden aanrichten. Het kan dan tijd zijn om afscheid te nemen van je piercing, better safe than sorry! Overleg je zorgen ook met je piercer, die kan samen met jou bepalen wat de beste vervolgstap is hierin. 

Kies in ieder geval altijd voor een goed passend sieraad en draag indien mogelijk een labret staafje met een zo klein mogelijk discje aan de binnenzijde. Er zijn diverse labrets met kleine discjes te vinden in onze collectie labretstaafjes. Ook labret studs van Bioplast kunnen helpen om terugtrekkend tandvlees te voorkomen.

 

Bioplast labrets voor lippiercings

Hierboven spraken we al even over labret studs van Bioplast. Maar was is dat nu voor materiaal, en welk voordeel heeft het voor je lippiercings? Om te beginnen is Bioplast een hypoallergeen, flexibel kunststof en geschikt voor allerlei piercings. Doordat Bioplast een stuk zachter dan bijvoorbeeld metaal is, kunnen ze soms een uitkomst zijn bij bijvoorbeeld tandvleesirritatie bij lippiercings. Bioplast is daarnaast heel makkelijk te reinigen, omdat wondvocht en korstjes minder makkelijk aan het sieraad blijven plakken. Je kunt Bioplast labrets en barbells combineren met onze opschroefaccessoires of onze push-fit accessoires. Bioplast met schroefdraad is makkelijk op maat te knippen, en je kunt zelf een nieuw schroefdraad op je sieraad maken door er eerst even een metalen balletje op te schroeven. Als je kiest voor push-fit sieraden van Bioplast, dan hoef je alleen het accessoire of balletje even op zijn plek te duwen. Onze Bioplast zijn ideaal voor natuurlijk je lippiercings maar ze kunnen ook prima in andere piercings gedragen worden. 

 

Labretpiercing sieraden kopen bij All Over Piercings!

De meest voorkomende maten voor lippiercings zijn 1,2 mm en 1,6 mm. Andere maten kunnen ook mogelijk zijn, je piercer kan je hierin het beste adviseren. Welke lengte of diameter je uiteindelijk nodig hebt, hangt helemaal af van de anatomie van je mond. De uiteindelijke lengte of diameter kun je daarom het beste bepalen nadat je piercing ruim genezen is. In onze shop vind je een uitgebreide reeks labretstuds geschikt voor labretpiercings. We hebben onder andere: