Piercings meten: welke maat heb ik nodig?

23 jan 2019

De maat van je piercings bepalen kan een tricky klusje zijn. Het makkelijkste meet je met behulp van een goed passend piercingsieraad. Maar wat moet je nou precies meten, en hoe? Leggen we je allemaal uit in deze blogpost! 

 

Hoe weet ik welke maat ik moet hebben?

Het beste antwoord krijg je door je piercingsieraden op te meten. Als je nu al een goed passend sieraad in je piercing draagt, dan kun je het sieraad uit je piercing halen, opmeten en die maat aanhouden. Gebruik hiervoor altijd een schuifmaat. Met ander meetgereedschap (zoals een liniaal of rolmaat) krijg je nooit een nauwkeurig resultaat omdat je de sieraden er vaak niet mooi strak tegenaan kunt houden, dus die schuifmaat is belangrijk! Heb je geen schuifmaat? Bestel 'm dan hier.Staafjes zoals barbells en labretstaafjes meet je tussen de uiteindes of balletjes in. Schroefdraad wordt hierbij nooit meegemeten, je schroeft hier namelijk een accessoire op dus kun je het niet als lengte meerekenen. Banana's (oftewel licht gebogen barbells) meet je net zoals een recht staafje tussen de twee uiteindes in. En ook hier telt het schroefdraad niet mee. Meet hiervoor in een rechte lijn aan de binnenzijde van het gebogen staafje. Ringen en rondgebogen staafjes (click ringen, circular barbells, etc) worden altijd gemeten aan de binnenkant, oftewel de binnendiameter. Meet de accessoires zoals losse balletjes of spikes altijd op hun breedste punt.

Maar wat nou als je je piercingsieraad er niet uit kunt halen? Of als je naar een ander type sieraad wil switchen? Je kunt proberen om het sieraad in je piercing met een schuifmaat op te meten, bij makkelijk bereikbare piercings heb je de meeste kans van slagen. Daarnaast kun je de maat bepalen door de piercingplek op te meten. Ga je een staafje dragen in je piercing? Dan meet je de huid waar de piercing doorheen gaat zo nauwkeurig mogelijk met een schuifmaat. Je meet dus de ruimte tussen de twee piercinggaatjes in. Dat geeft je dan de minimale lengte die je nodig hebt. Als je een ringetje wil gaan dragen, meet je ook hier weer de ruimte tussen de twee piercinggaatjes in. Tel hierbij nog 2 à 3 millimeter bij op, dan kom je al aardig in de buurt van de nodige binnendiameter van je nieuwe piercingsieraad. Die extra millimeters zijn nodig, omdat een ringetje krom loopt en bij een te kleine diameter te veel in je huid snijdt. Als het ringetje ook nog om bijvoorbeeld een oorrand of lip heen moet vallen, meet dan naast de ruimte tussen de gaatjes in ook het breedste punt van dat lichaamsdeel op. De grootste van die twee getallen geeft je dan de nodige binnendiameter voor je nieuwe piercingsieraad.

Hou bij het bepalen van de maat altijd rekening met een mogelijke zwelling van je piercing, en de eventuele beweeglijkheid. Kies dus geen té krappe maat, maar hou liever wat extra ruimte aan. Je kunt later altijd nog een andere maat piercingsieraad bestellen. En twijfel je of je de juiste maat zelf kunt bepalen? Dan hop, even naar een goede piercingshop! Zij kunnen je altijd helpen met het bepalen van de juiste maat.

 

Maat, lengte, draagvlak, help?

Allemaal termen die elk een verschillende betekenis hebben. En hoe bepaal je die maat nou precies? Dat is een heleboel info, daarom zetten we alles nog even voor je op een rijtje. Met plaatjes, want dat is makkelijker.

De Maat

Dit is de dikte van het gedeelte van het sieraad wat in de piercing gedragen wordt.

Nodig om: te bepalen hoe dik je sieraad moet zijn, zodat het goed past.

Staat vermeld bij: alle sieraden op onze website.

 

 

De Lengte

Dit is de draagbare lengte van het sieraad. Eventuele opschroefballetjes of schroefdraad worden niet meegemeten, je meet tussen de balletjes of uiteindes in.

Nodig om: te bepalen hoe lang het sieraad moet zijn wat in de piercing gedragen wordt.

Staat vermeld bij: banana's, gebogen barbells, barbells, labrets en onze losse banana-, barbell en labret staafjes.

  

De Diameter

De diameter geeft het breedste punt aan van een ring, gemeten aan de binnenzijde. Ook geeft het de grootte aan van een los accessoire, bijvoorbeeld een opschroefballetje.

Nodig om: te bepalen hoe groot de cirkel moet zijn die om je huid of een lichaamsdeel heen sluit. De diameter wordt altijd gemeten aan de binnenzijde van het sieraad. Ook nodig om te bepalen hoe groot je opschroefaccessoire moet zijn.

Staat vermeld bij: alle ball closure ringen, clickringen, circular barbells en losse opschroefballetjes. Ook bij onze twister staafjes en de losse circular staafjes staat de diameter vermeld.

 

 

Accessoiremaat

De accesoiremaat is een indicatie van de afmetingen van de bijgeleverde accessoires, bijvoorbeeld de opschroefballetjes van een barbell.

Staat vermeld bij: alle sieraden waarbij opschroefaccessoires geleverd worden, zoals barbells met opschroefballetjes of labretstaafjes met opschroefaccessoire.

 Draagbare Lengte

De draagbare lengte geeft de lengte aan van het gedeelte wat in de (opgerekte) piercing zelf kan worden gedragen. Bij plugs en tunnels betekent dit het gedeelte tussen de twee flares in. Of, tussen de ene flare en de o-ring in. Mensen met dikkere oorlellen geven vaak de voorkeur aan een langere draagbare lengte, terwijl mensen met dunnere oorlellen liever een kortere draagbare lengte willen.

Staat vermeld bij: alle plugs en tunnels

  

Single flare - Double flare

Plugs en tunnels zijn er in verschillende uitvoeringen, waarvan single flared en double flared het meeste gedragen worden.

De Engelse benaming ‘flare’ betekent letterlijk ‘geleidelijk uitlopend’. Wanneer je in een productnaam of omschrijving de term ‘flare’ tegenkomt, betreft het dus een afgerond, opstaand randje aan het uiteinde van een sieraad.

 

 

Single Flare

Dit zijn tunnels of plugs voorzien van één opstaand randje. De andere zijde van het sieraad is meestal gewoon recht, of voorzien van een klein groefje om de o-ring op zijn plek te houden. Single flared sieraden worden vaak gebruikt in minder rekbare piercings weefsel of, afhankelijk van de geschiktheid van het materiaal, in vers gezette piercings. Doordat er aan de achterzijde een o-ring geplaatst wordt, hebben deze sieraden meestal een iets langer draagvlak. De lengte van het draagvlak wordt gemeten tussen de flare en o-ring in. Single flared sieraden zijn bij de beste keuze voor pas opgerekte piercings.

Double Flare

Dit zijn tunnels of plugs voorzien van twee opstaande randjes. Hierdoor heb je dus geen o-ringen nodig om het sieraad op zijn plek te houden, dit doen de randjes voor je. De flares zijn meestal een paar millimeter groter dan de werkelijke, te dragen maat van het middenstuk. Double flared sieraden hebben meestal een iets korter draagvlak dan no flare of single flared sieraden. Hiermee zijn ze vooral geschikt voor reeds genezen piercings. De lengte van het draagvlak wordt gemeten tussen de twee flares (opstaande randjes) in.

Double flared sieraden zijn niet geschikt voor pas opgerekte of minder flexibele piercings vanwege de afmetingen van de flares, welke in zijn geheel door de piercing heen moeten. Meestal gaan double flared sieraden wat makkelijker in als de huid wat losser om het sieraad zit, maar in sommige gevallen kan het voorkomen dat je helemaal geen double flared sieraden kunt dragen. Dit is vooral het geval bij de wat kleinere maten. Zorg er in ieder geval voor dat je niets forceert bij het indoen van je sieraad!

Heb je nog vragen over het opmeten van je piercingsieraden? Neem dan gerust even contact met ons op!

Telefoon: 072-7370119

Whatsapp: 06 4049 4149

Email: info@alloverpiercings.nl