Onze materialen

Chirurgisch Staal

Een van de meest voorkomende materialen voor piercing sieraden, chirurgisch staal. Chirurgisch staal is makkelijk schoon te maken en verkrijgbaar in ontzettend veel verschillende maten en uitvoeringen. Het chirurgisch staal in onze shop is het zogenoemde chirurgisch staal 316L, waarvan de laatste cijfers en letter een indicatie zijn van de chemische samenstelling van het metaal. Het chirurgisch staal in onze shop is voldoet aan de strengste eisen en is daarom perfect voor je piercings.

 

Titanium

Titanium is de meest gangbare keuze voor piercings die net gezet zijn. Het is hypoallergeen en daarmee perfect wanneer je niet tegen de miniscule hoeveelheid nikkel in bijvoorbeeld chirurgisch staal kunt. Titanium wordt tevens gebruikt voor bijvoorbeeld microdermal anchors en microdermal discs. Het titanium wat in onze shop verkrijgbaar is voldoet aan de allerstrengste eisen en is daarom perfect voor je piercings. Het titanium wat gebruikt word voor onze piercingsieraden is een titaniumlegering die voor 90% uit titanium bestaat, ook bekend als Ti 6Al-4V ELI.

 

Glas

Glas is een perfect materiaal wanneer je je oorlellen aan het oprekken bent. Glas is net als titanium hypoallergeen en kan met een autoclaaf gereinigt worden. Daarnaast is het door het speciale productieproces ook nog eens supersterk, dus kun je het met een gerust hart in je piercings dragen. Glas is ontzettend geschikt voor pas gezette piercings of piercings die geirriteerd zijn. Je vindt in onze shop vooral plugs en tunnels van glas, maar ook enkele andere piercingsieraden van glas. Alle glazen sieraden in onze shop voldoen aan de strengste eisen en zijn hiermee perfect voor al je piercings.

Let op: draag je glazen piercingsieraden niet tijdens het douchen, baden of zwemmen! Ze kunnen zo makkelijk uitglippen en kapot vallen. 

 

Silicone

Silicone is het ideale materiaal om te dragen tijdens het zwemmen, sporten of slapen. Onze silicone plugs en tunnels zijn flexibel en dragen hierdoor ontzettend comfortabel. Daarnaast is silicone verkrijgbaar in ontzettend veel verschillende kleuren, dus is er altijd wel het perfecte sieraad voor je outfit te vinden. Je vindt in onze shop de hoogwaardige sieraden van Kaos Softwear terug, die je gegarandeerd jaren draagplezier zullen geven. Ook zijn er een aantal budget sieraden van silicone te vinden, waarvan het assortiment regelmatig wisselt.

 

Organics

Organic sieraden zijn gemaakt van natuurlijke materialen, zoals hoorn, been, hout of steen. Het hoorn en been in onze shop is afkomstig van Indonesische waterbuffels. De waterbuffel is een bron van voedsel in Azië, zoals de koe in Europa. Het hoorn en been wat overblijft na de slacht, wordt benut om onder andere sieraden van te maken. Hout is een prachtig, natuurlijk materiaal wat ideaal is voor plugs en tunnels. Onze houten sieraden zijn allemaal voorzien van een mooie, gladde afwerking waardoor ze makkelijk schoon te houden zijn en comfortabel dragen. Steen is een bijzonder materiaal met ontzettend veel kleurschakeringen. Ieder sieraad is hierdoor helemaal uniek en kunnen daarom onderling van kleur en patroon verschillen. Maar dat maakt de stenen sieraden juist zo bijzonder! Steen bevat van nature kleine scheurtjes en deukjes, waardoor het oppervlak van je sieraden vaak niet perfect glad zal zijn. Meestal vormt dit echter geen probleem en kun je de sieraden gewoon dragen zoals je gewend bent. Sieraden gemaakt van natuurlijke materialen zijn licht, comfortabel en kunnen in de meest waanzinnige vormen gesneden worden. Elk sieraad heeft zijn eigen patroon en kleurschakeringen, waardoor sieraden onderling van kleur kunnen verschillen. Maar dit betekent wel dat je gegarandeerd een unieke set sieraden in huis haalt! Alle natuurlijke materialen zijn poreus, zorg er dus voor dat je sieraden niet nat worden en draag de sieraden alleen in goed genezen piercings.

 

Bioplast

Bioplast is een hypoallergeen, flexibel kunststof en perfect voor allerlei piercings! Bioplast is tevens heel makkelijk te reinigen, omdat wondvocht en korstjes minder makkelijk aan het sieraad blijven plakken. Bioplast is perfect te combineren met onze opschroefaccessoires en vaak ook nog eens op maat te knippen. Je kunt heel makkelijk zelf een nieuw schroefdraad op je sieraad maken door er eerst even een metalen balletje op te schroeven. In onze shop zijn ook de makkelijk te gebruiken Push-fit labrets verkrijgbaar, ideaal voor natuurlijk je lippiercings maar ze kunnen ook prima in andere piercings gedragen worden. Doordat Bioplast een stuk zachter dan bijvoorbeeld metaal is, kunnen ze soms een uitkomst zijn bij bijvoorbeeld tandvleesirritatie bij lippiercings.

 

Messing

Messing is een prachtig materiaal dat veel gebruikt wordt voor handgemaakte sieraden met een mooie, vintage look. Messing is makkelijk te bewerken en niet zo kostbaar als goud of zilver, waardoor het een gelief materiaal is voor de meest uiteenlopende sieraden! Hangers met geweldige details, ear weights in de meest bijzondere vormen maar ook tunnels en septum ringen zijn beschikbaar in messing, zodat je je vintage look helemaal af kunt maken. Messing is een legering (samengesteld metaal) gemaakt van koper en zink. Na verloop van tijd krijgt messing een mooie patina laag die je sieraden die unieke, vintage look geven. Deze laag kun je zelf weer wegpoetsen. Een regelmatige poetsbeurt is aan te raden om je sieraden in topconditie te houden. Het koper wat in messing verwerkt zit, kan een groenige laag vormen. Bij het langdurig dragen van messing sieraden, kan deze laag afgeven op je huid. We adviseren daarom om messing sieraden niet voor een langere tijd te dragen, of ze door een tunnel of (silicone) eyelet te dragen. 

 

Overige info

Nikkel wetgeving

Dit is de samenvatting van de nikkel wetgeving zoals die in Nederland van kracht is sinds 2003:

Nikkel en de verbindingen daarvan mogen niet worden gebruikt:

  • in staafjes die in gaatjes in de oren en in andere delen van het menselijk lichaam worden geplaatst gedurende de ephitelisatie van de wond als gevolg van het maken van de gaatjes en die vervolgens al dan niet worden verwijderd, tenzij dergelijke staafjes homogeen zijn en de nikkelconcentratie - uitgedrukt als de verhouding van de massa nikkel tot de totale massa - minder dan 0,05 % bedraagt;
  • in artikelen bestemd om in direct en langdurig contact met de huid te komen, zoals de volgende: - oorbellen, - halskettingen, armbanden en kettingen, enkelringen en vingerringen, - armbandhorlogekasten, horlogebanden en -sluitingen, - drukknopen, sluitingen, klinknagels, ritssluitingen en metalen merktekens, wanneer deze in kleding worden gebruikt, indien de hoeveelheid nikkel die vrijkomt uit delen van deze artikelen die in direct en langdurig contact met de huid komen, groter is dan 0,5 µg/cm²/week;
  • in artikelen zoals de in punt 2 genoemde, wanneer deze een niet-nikkelen coating hebben, tenzij deze coating voldoende is om ervoor te zorgen dat de hoeveelheid nikkel die vrijkomt uit de delen van dergelijke artikelen welke in direct en langdurig contact met de huid komen, niet groter is dan 0,5 µg/cm²/week gedurende een periode van ten minste twee jaar van normaal gebruik van het artikel.
  • Bovendien mogen produkten die onder de punten 1, 2 en 3 vallen niet in de handel worden gebracht tenzij zij voldoen aan de in deze punten genoemde voorschriften.

Dit betekent dat een piercer (wettelijk gezien) geen chirurgisch staal mag gebruiken bij het zetten van een nieuwe piercing en dat je pas chirurgisch staal mag dragen in een genezen piercing.

Download hier de volledige nikkel wetgeving (pdf)

 

Onze eigen kwaliteitscontrole

Testrapport TNO nikkelafgifte staal en samenstelling titanium (pdf)

 

Richtlijnen voor piercen

Hygiënerichtlijnen voor piercen LCHV 2009 (pdf)