10 Tips voor nazorg

1 Blijf er af!
Niet frunniken, peuteren of je piercingsieraad onnodig ronddraaien. Je vingers zitten vol met bacterieën (ja, ook na goed wassen!) en moeten daarom zoveel mogelijk uit de buurt van je piercings blijven. Laat je piercing met rust en kom er alleen aan met schone, gewassen handen (of draag nitriel handschoentjes) als je de piercing en het sieraad reinigt.

2 Meer is minder
Ga niet los met alle mogelijke methodes van nazorg, maar hou je aan 1 methode. Als je vragen hebt over de nazorg, zoek dan even je piercer op.

3 Spoelen is cool
Verzorg je piercings onder de douche, dan kun je ze meteen goed naspoelen en knoei je niet de hele vloer onder!

4 Niet roken, niet drinken
Ook als je ouder bent dan 18, even de nicotine en alcohol (of andere middelen) laten staan. Dat is zeker belangrijk bij orale piercings, omdat al deze stoffen onnodig kunnen irriteren en de genezing vertragen.

5 Doei Sterilon!
Sterilon, Dettol, allerlei cremes en zalfjes en andere sprays... doe maar niet. Tenzij het specifiek bedoeld is voor de genezing van piercings (of tattoos), zullen al deze middelen vaak meer kwaad dan goed doen. Sterilon en alcohol drogen uit en veroorzaken irritaties, dus laat ze lekker staan. 

6 Niet zwemmen, niet baden
Graag wel gewoon jezelf wassen of douchen natuurlijk, maar vergeet een lang, warm bad of een enthousiaste zwempartij maar even. Als je piercing of tattoo nog moet genezen zijn (zwem)baden een ideale broeihaard voor bacteriën en ander vuil die niet in de buurt van een genezende (piercing) wond horen te komen. Dit geldt ook voor sauna's.

7 Keep it clean!
Ben je al behoorlijk proper uit jezelf of wentel je het liefste een aantal weken in je oude, vertrouwde nest? Indien dat laatste het geval is, dan doe je er goed aan om die gewoonte even te doorbreken. Het is belangrijk dat je piercing of tattoo tijdens de genezing een zo schoon mogelijke wondomgeving heeft, dus verschoon je bed, draag schone, pluisvrije kleding en pak elke keer een nieuwe handdoek als je jezelf afdroogt. Trek voor het slapen gaan een schoon t-shirt aan of doe een schoon t-shirt over je kussensloop zodat je het makkelijk kunt verschonen.  

8 No kissing </3
Ooooh, saai! Maar zeker bij orale of genitale piercings is het HEEL belangrijk om tijdens de genezing het sexuele en orale contact te vermijden. Je lichaam is namelijk best goed ingesteld op jouw eigen, persoonlijke bacterie-pakket, maar minder op dat van je partner. 

9 Koop een nieuwe tandenborstel
Verse tongpiercing of lippiercing laten zetten? Dan is dat een goed moment om een nieuwe tandenborstel aan te schaffen! Zo hou je je mond zo schoon en fris mogelijk en geef je je piercing de kans op een goede genezing.

10 Prangende vragen? Bel naar je shop!
Twijfel je of de genezing van je tattoo of piercing wel naar behoren verloopt? Toch nog vragen over de nazorg? Neem dan even contact op met je shop. En als er je serieuze problemen met de genezing ervaart en het écht niet kan wachten, zoek dan je huisarts op. Safety first!