Alles over Lippiercings

19 jan 2018

Lippiercings, wie kent ze niet? Lippiercings kennen een lange geschiedenis en zijn nog steeds bij veel mensen favoriet. En dat snappen we, want een ringetje of klein balletje rondom je lip ziet er natuurlijk ook fantastisch uit. In deze blogpost vertellen we je alles over deze toffe piercings.

Door de eeuwen heen hebben mensen zichzelf al voorzien van lippiercings. De piercingsieraden van vroeger werden gemaakt van hoorn, been of andere natuurlijke materialen. Tegenwoordig kun je kiezen uit een hele reeks comfortabele piercing ringen en labretstaafjes, in allerlei kleuren en maten. En gelukkig maar, want dat maakt het hebben van een lippiercing een stuk makkelijker!

 

Welke soorten lippiercings zijn er?

Met een lippiercing wordt over het algemeen een piercing in je onderlip bedoeld. De plaatsing kan variëren, maar een standaard lippiercing wordt altijd net buiten het gekleurde weefsel van de lippen geplaatst en niet er doorheen. De piercing wordt zodanig geplaatst zodat deze zo min mogelijk last heeft van de beweging van je mond. Als je een bijvoorbeeld een labret staafje draagt, rust er een gedeelte van het piercingsieraad aan de buitenkant van je mond terwijl het platte gedeelte aan de binnenkant van je mond zit. De meest bekende is waarschijnlijk de lippiercing die in het midden van je lip geplaatst is, deze wordt dan ook vaak een gewone lippiercing of labret piercing genoemd. De piercing kan natuurlijk ook naar de zijkanten van je onderlip geplaatst worden, deze piercing wordt dan een off center lippiercing genoemd.

Een piercing door de bovenlip is vaak ook mogelijk. Als je piercing in het midden van je bovenlip geplaatst is, wordt ze vaak een philtrum piercing of medusa piercing genoemd. Een off center piercing door je bovenlip wordt vaak een Monroe piercing of Madonna piercing genoemd, naar de trademark moedervlekjes van de dames waar deze piercingnamen aan ontleend zijn.

  

En alsof er nog niet genoeg variaties zijn, kunnen lippiercings natuurlijk ook in paren gezet worden. Twee off center lippiercings door de onderlip worden vaak snakebites genoemd, terwijl twee off center lippiercings door de bovenlip angelbites genoemd worden. Twee gecentreerde piercings door onder- en bovenlip worden cyberbites genoemd.

   

  

Als allerlaatste zijn er dan nog de lip surface piercings of verticale lippiercings. Deze piercings worden door het zachte, gekleurde weefsel van je lippen geplaatst. Hierdoor komt het sieraad niet uit aan de binnenkant van je mond, maar rust het sieraad op de lippen, aan de buitenkant van je mond. Deze piercings zijn echter niet helemaal zonder risico. Je lippen bewegen vrijwel continue waardoor deze piercings makkelijker kunnen migreren of uitgroeien. 

 

Hoe wordt een lippiercing gezet?

Een lippiercing kan met of zonder piercingklem gezet worden, beide methodes zijn prima. Ook kan er gekozen worden om van binnen naar buiten te piercen, of juist van buiten naar binnen. Ook hierbij zijn beide methodes mogelijk. Sommigen vinden dat een lippiercing die van binnen naar buiten gezet wordt, net iets minder pijnlijk is. Maar dat kan natuurlijk sterk per persoon verschillen. Voor het piercen wordt de huid gereinigd en zul je waarschijnlijk je mond moeten spoelen. Daarna tekent je piercer de plek zorgvuldig af en kan het piercen beginnen!

Tips voordat je je laat piercen: zorg dat je genoeg eet en drinkt van tevoren. Poets daarna je tanden goed, zodat je mond ook van binnen lekker schoon is.

 

Geneesperiode van je lippiercing

Okay, je piercing zit. Op naar de genezing! Over het algemeen doet je piercing er zes tot negen weken over voordat ze genezen is. Maar langer komt ook zeker voor en is niks om je zorgen over te maken. Je eerste sieraad is altijd wat groter zodat je je piercing goed schoon kunt houden en de zwelling opgevangen kan worden. Je piercer zal je uitleggen wanneer je terug mag komen voor een kleiner sieraad. Soms wordt er maar een keer gewisseld naar een kleiner sieraad, soms zijn er meerdere sieradenwissels nodig om bij de uiteindelijke maat uit te komen.

De eerste dagen na het zetten kan je piercing flink gevoelig zijn en zal je lip dikker worden. Ook kan het gebied rondom de piercing wat gekneusd aanvoelen. Volg de nazorgadviezen van je piercer op en zorg er daarnaast voor dat je je lippiercing zoveel mogelijk met rust laat, dan komt het uiteindelijk allemaal goed. De komende weken mag je niet zoenen, roken of alcohol drinken. Klinkt misschien saai, maar zo zorg je ervoor dat infecties en irritaties je zoveel mogelijk bespaard blijven. Blijf verder zoveel mogelijk van je piercing af en probeer er niet op te bijten of mee te spelen.

Het weefsel aan de binnenkant van je mond is erg zacht. Als je een labret staafje draagt, kan de lichte druk van het discje na verloop van tijd een klein deukje in het weefsel veroorzaken. Dit is helemaal normaal, meestal merk je hier niet zoveel van, maar mocht dit toch gaan irriteren dan kunnen onze Silicone Healing Discs een uitkomst zijn. 

Zoek je fijne piercing nazorg om je lippiercing mee schoon te maken? Check dan zeker even de piercing nazorg van Easypiercing van Médical Bodyarts, deze nazorgartikelen worden veel gebruikt tijdens de genezing van allerlei piercings.

 

Let op je tandvlees!

Hoewel je er in het begin waarschijnlijk niet zoveel last van zult hebben, kun je op den duur last krijgen van je tandvlees. Een labretstaafje heeft natuurlijk ook een discje aan de binnenkant van je mond, en dit rust in de meeste gevallen tegen je tandvlees of zelfs tegen je tanden aan. Bij een goed passend sieraad en goede plaatsing van je piercing, kun je alsnog heel erg lang plezier hebben van je lippiercing. Om de kans van slagen te vergroten is het daarom erg belangrijk dat je je piercing zoveel mogelijk met rust laat, dus niet gaan friemelen of spelen met je sieraad. Krijg je uiteindelijk toch last van je tandvlees? Hou het dan goed in de gaten en laat desnoods je tandarts of mondhygiënist even meekijken. Bij langere irritatie kan je tandvlees terug gaan trekken en kan je piercing behoorlijke schade aan je mondweefsel en tanden aanrichten. Het kan dan tijd zijn om afscheid te nemen van je piercing, better safe than sorry! Overleg je zorgen ook met je piercer, die kan samen met jou bepalen wat de beste vervolgstap is hierin. Kies in ieder geval altijd voor een goed passend sieraad en draag indien mogelijk een labret staafje met een zo klein mogelijk discje aan de binnenzijde. Er zijn diverse labrets met kleine discjes te vinden in onze collectie labretstaafjes.

 

Welke sieraden zijn er geschikt voor een lippiercing?

De meest voorkomende maten voor lippiercings zijn 1,2 mm en 1,6 mm. Andere maten kunnen ook mogelijk zijn, je piercer kan je hierin het beste adviseren. Welke lengte of diameter je uiteindelijk nodig hebt, hangt helemaal af van de anatomie van je mond. De uiteindelijke lengte of diameter kun je daarom het beste bepalen nadat je piercing ruim genezen is. In onze shop vind je een uitgebreide reeks labretpiercings en piercingringen. Je kunt kiezen voor een standaard labretstaafje, een labretstaafje met inwendig schroefdraad of een Bioplast labretstaafje. Ook ringetjes zijn in onze shop in diverse soorten en maten te vinden, waaronder de bekende ball closure ringen maar ook de superhandige click ringen of circular barbells.

 

Tips voor het zelf verwisselen van je lippiercingsieraad: dep voor het wisselen het sieraad even goed droog en draag nitriel handschoentjes, zo heb je een betere grip! Verwissel je je sieraad op de badkamer? Leg dan een handdoek over de wastafel, zo kun je een wegglippend sieraadje makkelijker opvangen. 

 

Heb je nog vragen? Neem dan gerust even contact met ons op!