Piercings van chirurgisch staal

8 Mar 2022

Chirurgisch staal is een materiaal wat vaak gebruik wordt voor het maken van piercing- en andere sieraden. Chirurgisch stalen piercings zijn makkelijk schoon te maken en verkrijgbaar in ontzettend veel verschillende maten en uitvoeringen. Kun je chirurgisch staal veilig dragen in je piercings, en waar is het van gemaakt? Lees onze blogpost en leer er meer over!

 

Wat is Chirurgisch Staal?

Chirurgisch staal is eigenlijk gewoon roestvast staal. Roestvast staal ken je vast ook wel als RVS of Stainless Steel, het is een legering die opgebouwd is uit meerdere materialen die samen de basis vormen voor roestvast staal. Een van deze samenstellingen van roestvast staal is 316L. De L staat hierbij voor ‘low carbon’, waardoor het staal wel zijn hardheid krijgt en houdt, maar toch nog goed te vormen is. Daarnaast bevat 316L roestvast staal meestal andere metalen zoals bijvoorbeeld chroom, nikkel, mangaan. Elk van deze metalen heeft weer andere eigenschappen in deze legering. Zo zorgt nikkel ervoor dat het staal minder snel beschadigd en zorgt chroom ervoor dat het sieraad optimaal gaat glanzen na het polijsten.

 

Waarom wordt roestvast staal dan chirurgisch staal genoemd? Als we het hebben over chirurgisch staal, dan wordt er 316L roestvast staal bedoeld. Deze vorm van roestvast staal wordt veel gebruikt in de biomedische industrie (zoals onderdelen voor implantaten en chirurgische gereedschappen), maar wordt ook gebruikt in bijvoorbeelde de scheepvaart. Deze vorm van roestvast staal is van alle vormen het meest corrosiebestendig en daarom de beste keuze voor sieraden voor onder andere piercings. Om een wat meer herkenbaar onderscheid te maken tussen alle andere vormen van roestvast staal, is deze vorm dus omgedoopt tot ‘chirurgisch staal’. In deze blog zullen we het daarom verder ook hebben over chirurgisch staal, in plaats van roestvast staal.

Het chirurgisch staal wat gebruikt wordt voor onze sieraden wordt bij elke productiebatch uitvoerig getest, voldoet aan de strengste eisen volgens de EU normeringen en is daarom ideaal voor het maken van piercingsieraden.

 

De voordelen van chirurgisch staal voor sieraden

Dat chirurgisch staal zo vaak gebruikt wordt voor piercingsieraden, is natuurlijk geen toeval. Het gebruik van chirurgisch staal heeft namelijk een aantal voordelen. Allereerst is chirurgisch staal ontzettend mooi van kleur. Het is erg licht van kleur en glanst prachtig. Als je piercingsieraden van chirurgisch staal en titanium naast elkaar legt, zie je dat de stalen sieraden vaak wat lichter van kleur zijn. De glans van chirurgisch staal komt het beste tot zijn recht nadat het goed gepolijst is. Doordat er chroom in het staal verwerkt zit, ontstaat er na het polijsten een prachtige, glanzende laag die ontzettend lang mooi blijft. Deze laag is zelf in staat om zichzelf te herstellen van hele kleine beschadigingen en zorgt er ook meteen voor dat het staal zo corrosiebestendig is. Dit wordt ook wel een passivatielaag genoemd. Naast dit alles is chirurgisch staal relatief laag in prijs, zonder dat je hiervoor aan kwaliteit inlevert natuurlijk.

 

Nikkelallergie en piercings

In het dagelijks leven is nikkel eigenlijk bijna niet te vermijden. Het is namelijk heel veel dingen verwerkt, al zijn het maar kleine hoeveelheden. Het grote verschil zit hem echter in de nikkelafgifte van deze materialen. In chirurgisch stalen sieraden is nikkel verwerkt, maar dit nikkel kan niet tot nauwelijks vrijkomen bij het dragen hiervan. Het is namelijk gebonden in de metaallegering, en daarnaast zorgt de glanslaag (de passivatielaag) er ook nog eens voor dat er niet zomaar nikkel vrij kan komen uit je sieraden. Dit wordt ook wel een ‘lage nikkelafgifte’ genoemd. De Europese Wetgeving heeft strenge eisen opgesteld voor de maximale afgifte van nikkel in sieraden. Ons chirurgisch staal voldoet uiteraard helemaal aan deze eisen. Daarnaast worden al onze piercingsieraden met de grootste zorg gemaakt en worden alle materialen uitvoerig getest voordat er sieraden van gemaakt worden. Hierdoor wordt ervoor gezorgd dat de kans op een eventuele allergische reactie nog kleiner is. 

Heb je last van een nikkelallergie? Zorg er dan in eerste instantie voor dat je dit door je huisarts laat checken. Die kan je meteen zo goed mogelijk adviseren over eventuele verdere stappen en voorzorgsmaatregelen die je moet treffen. Daarnaast is het ook goed om even kritisch naar je huidige sieraad te kijken. In veel gevallen kan er ook irritatie van je piercing ontstaan door het dragen van een verkeerde maat, een afgeknelde piercing of een ander ongemak. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je sieraden van hoge kwaliteit en een goede pasvorm draagt, dat voorkomt vaak al veel leed. Daarnaast zijn er inmiddels ook veel nikkelvrije piercingsieraden te vinden, check daarom ook vooral onze titanium piercingsieraden, piercingsieraden van nikkelvrij staal en onze echt gouden piercingsieraden.

 

Chirurgisch stalen piercing sieraden in onze shop

In onze shop vind je een supergroot assortiment chirurgisch stalen piercingsieraden! Allemaal gemaakt van de hoogste kwaliteit staal en verkrijgbaar in ontzettend veel maten en vormen. Zo hebben we onder andere chirurgisch stalen piercing ringen, chirurgisch stalen labret studs, chirurgisch stalen piercing staafjes, chirurgisch stalen navelpiercings en nog veel meer! Wil je nog meer weten over onze materialen, of mis je iets in onze shop? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag verder.