Piercing verzorging 101: is (leiding)water net zo goed als zoutoplossing?

21 jan 2020

Als je een piercingwond gaat verzorgen, zul je er al snel achter komen dat er heel veel verschillende manieren zijn om je piercing schoon te houden. Een veel gebruikte manier is het verzorgen van je genezende of geirriteerde piercing met een (warme) zoutoplossing. Maar is dit nu zoveel beter dan het gebruiken van gewoon kraanwater? En kies je dan beter voor een kant-en-klare of huisgemaakte fysiologische zoutoplossing? In dit artikel gaan we wat verder in op deze vragen.

 

Piercings en wondgenezing

Allereerst is het belangrijk om te kijken wat voor soort wond een piercingwond nu is. Als je een piercing laat zetten, doorboort je piercer je huid (of ander lichaamsdeel) met een superscherpe naald. Vaak gaat je piercing hierbij door meerdere lagen heen, dus niet alleen je huid. Denk bijvoorbeeld maar aan een lip- of tongpiercing, waarbij er ook door spierweefsel gepierced wordt. De genezing hangt helemaal af van de plek waar je piercing komt te zitten,  dus is er helaas geen simpele manier om te zeggen hoe goed of hoe snel je piercing zal gaan genezen. Daarnaast is een nieuwe piercing een wond die een langere geneesperiode heeft dan bijvoorbeeld een snijwondje in je vinger, want de piercingwond blijft langer open vanwege het sieraad dat erin aangebracht word. Tijdens de genezing sluit je lichaam de wond door een buisje te vormen rondom het sieraad, de zogenaamde fistula. Pas als dit buisje helemaal gesloten is en stevig genoeg is, kun je spreken van een piercing die goed genezen is. De meeste onderzoeken over wondgenezing gaan vooral over de meer oppervlakkige wonden, die zo snel mogelijk gesloten kunnen worden en daardoor een andere manier van genezen hebben. 

Maar wat weten we dan wel? Gelukkig letten bekwame piercers goed op hun manier van werken én de nazorg van de piercings die ze zetten. Door de jaren heen zijn we daarom te weten gekomen dat een piercing het beste geneest wanneer deze zo min mogelijk geirriteerd wordt. Zo kan het kwetsbare weefsel tijdens de genezing zo snel mogelijk herstellen en wordt het zo min mogelijk beschadigd. Daarom geldt het advies: zo min mogelijk draaien, pulken, wassen of pittige schoonmaakmethodes gebruiken. Een schone wondomgeving is wél belangrijk voor de genezing van je piercing, daarom is basis hygiene een must. Als aanvulling kun je water of zoutoplossing gebruiken. Beide vloeistoffen helpen bij het wegspoelen van onzuiverheden en helpen de wond en wondomgeving schoon te houden.

 

Water vs zout

Welke van deze twee kun je het beste gebruiken? Water en zoutoplossingen hebben overeenkomsten en subtiele verschillen. Ze zijn allebei vloeibaar, en daar zit ook meteen hun reinigende kracht. De vloeistof spoelt het wondje en de omringende huid schoon en voert zo onzuiverheden af. Ze voorkomen ook allebei overmatige uitdroging van de wond, wat de genezing ten goede komt. Gebruik je een warme vloeistof, dan stimuleert dit ook nog eens de doorbloeding wat op zijn beurt weer het herstel en reiniging bevordert. 

 

Kraanwater

Kraanwater is makkelijk verkrijgbaar, je hoeft de kraan maar open te draaien en je hebt meer dan genoeg. Medische studies laten zien dat kraanwater prima gebruikt kan worden bij kortdurende wondreiniging, het irriteert de wond niet overmatig en helpt bij het schoonspoelen van de wond en de wondomgeving. Als je er voor kiest om je piercings onder de douche schoon te spoelen en verder met rust te laten, dan ben je al een heel eind goed op weg. Een kleine maar: de kwaliteit van het water kan wel een rol spelen, al hoef je je daar in Nederland en omstreken meestal niet zo heel druk om te maken.

 

Fysiologische zoutoplossing

Een fysiologische zoutoplossing vraagt iets meer voorbereiding: je zult het in huis moeten hebben of zelf moeten maken. Een fysiologische zoutoplossing is een zoutoplossing van negen gram zout op een liter water. Hierdoor heeft de oplossing een vergelijkbare hoeveelheid zout als het meeste lichaamsvocht. Denk maar aan traanvocht. Dit is meteen het grootste voordeel van zoutoplossing vs kraanwater: het is milder voor de wond en het omliggende weefsel en helpt beschadiging aan de huidcellen voorkomen. Wonden die een meer chronische aard hebben, worden in de medische wereld vaker met een fysiologische zoutoplossing gespoeld dan met gewoon kraanwater, juist om eventuele schade en irritatie in te perken. Als je dan uitgaat van het 'better safe than sorry' principe, kun je je voorstellen waarom een fysiologische zoutoplossing voor piercings vaak geadviseerd wordt. 

 

Himalaya, zeezout of keukenzout?

Op naar de zoutsoorten! Maakt het dan verder nog wat uit welke zoutsoort je kiest? Globaal gezien niet. Zowel zeezout als Himalaya zout als keukenzout hebben als hoofdbestanddeel één ingredient: (keuken)zout, natriumchloride. De eventuele nog aanwezige mineralen bij zeezout of Himalayazout zouden volgens sommigen positieve effecten kunnen hebben bij de huidverzorging, daarom zijn deze laatste twee varianten populair als huidverzorging. 

 

Zelfgemaakt vs kant-en-klaar

Je kunt een fysiologische zoutoplossing zelf maken, maar ook kant en klaar kopen. Een zelfgemaakte zoutoplossing is fijn voor je portemonnee, met een klein beetje zout kun je ontzettend veel zoutoplossingen voor je piercings maken. Maar als je kant en klare zoutoplossing koopt, heb je wel altijd de juiste samenstelling in huis. Een flesje voorverpakte zoutoplossing past ook makkelijk in je tas en kun je daarom overal mee naar toe nemen. 

Wil je weten hoe je zelf een zoutoplossing voor je piercings maakt? Check dan onze uitgebreide blogpost over hoe je een zoutoplossing zelf kunt maken. Met ons eigen Zout voor zoutoplossingen maak je in een handomdraai je eigen zoutoplossing om je piercings mee schoon te maken. Als je op zoek bent naar kant en klare zoutoplossingen, dan vind je in onze shop diverse artikelen die daarvoor de perfecte keuze zijn. Zoutoplossing van Easypiercing zit verpakt in een handige sprayflacon en is al jaren een favoriet bij piercingliefhebbers. De zoutoplossing van Cleany Skin is minstens net zo handig, zit verpakt in een sprayflacon die je vanuit elke gewenste hoek kunt gebruiken en bevat Dexpanthenol die uitdroging helpt tegen te gaan.