De oplossing om je piercings te reinigen: zout!

6 nov 2013

Wanneer je kiest voor een piercing, zul je je ongetwijfeld verdiept hebben in de nazorg ervan. Een vaak gebruikte nazorgmethode is het gebruik van een warme zoutoplossing. In deze blogpost vertellen we je meer over zout, het maken van een zoutoplossing en hoe je de zoutoplossing het beste kunt gebruiken.

 

Zout is toch zout?
Was het maar zo eenvoudig... Vaak gaat het vooral om keukenzout wanneer er over zout gesproken wordt. Er zijn echter verschillende zoutsoorten te krijgen, waaronder keukenzout (natriumchloride), zeezout of mineraal zout (ook wel steenzout of kristalzout genoemd). Keukenzout vind je vaak vooral in, jawel, keukenkastjes terug. Dit zout is wit, fijngemalen en supergeschikt om toe te voegen aan gerechten. Vaak wordt er aan keukenzout extra jodium en antiklontermiddel toegevoegd. Ideaal om het zout strooibaar te houden, minder ideaal voor het maken van een zoutoplossing voor je piercings. Zeezout kan dan een prima opvolger zijn van het standaard keukenzout. Zeezout wordt gewonnen door het indampen van zeewater. Natuurlijk, onbewerkt zeezout is vrij van toevoegingen en prima te gebruiken voor het maken van een zoutoplossing. Naast zeezout is er ook nog mineraal zout. Dit zout wordt gewonnen uit zoutmijnen op diverse plekken in de wereld en is rijk aan natuurlijke mineralen. Mineraal zout is terug te vinden in onze shop, in een verpakking van 100 gram.

 

Herkomst en samenstelling
Bij All Over Piercings hebben we gekozen om mineraal zout in ons assortiment op te nemen. Het minerale zout in onze webshop is afkomstig uit het gebied rondom het Himalaya gebergte en is van nature rijk aan meer dan 60 verschillende mineralen en spoorelementen. Dat klinkt als een hele bak vol, maar deze mineralen en spoorelementen dragen allemaal bij aan de heilzame werking van ons Zout. Genoeg voordelen om voor dit minerale zout te kiezen, vonden wij! Daarnaast is ons zout onbewerkt en vrij van kunstmatige toevoegingen. Nou vooruit, het zout is nog ietsje fijner gemalen om het makkelijker op te laten lossen in heet water, maar dat is alles.

 

Voordelen
Hoewel het misschien een hoop gedoe lijkt om je piercing in een glas met zoutoplossing te hangen, biedt het vooral ontzettend veel voordelen. Een warme zoutoplossing die gemaakt is met de juiste verhoudingen stimuleert de doorbloeding en helpt afvalstoffen en korstjes te verwijderen op een milde, niet irriterende wijze. Daarnaast droogt een zoutoplossing bij juist gebruik de huid niet uit en kun je het zonder probleem voor een langere, aaneengesloten periode gebruiken. Of je nu de irritatie wil verlichten van een piercing die er al wat langer zit, of een nieuwe aanwinst een milde verzorging wil geven, met zoutoplossing kan het allemaal.

 

Hoe maak je een zoutoplossing?

Je hebt nodig:

  • een glas, beker of mok. Brandschoon!
  • 250 ml (kraan)water
  • 1/4 (een kwart) theelepel Zout
  • extra water om je mok of glas mee om te spoelen
  • eventueel steriele gaasjes

Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook. Wanneer het water gekookt heeft, spoel dan je glas of mok even om met water wat net van de kook af is. Giet 250 ml gekookt water in je glas of mok, voeg er 1/4 theelepel Zout aan toe en roer tot alle kristallen zijn opgelost. Je zoutoplossing is nu klaar voor gebruik.

 

Hoe gebruik je een zoutoplossing?
Wanneer je je zoutoplossing gemaakt hebt, check dan eerst even de temperatuur voordat je de zoutoplossing gaat gebruiken. Je zoutoplossing moet natuurlijk niet té heet zijn, dan zou je jezelf kunne verbranden. Als je oplossing de gewenste temperatuur heeft, kun je de oplossing gebruiken door een glaasje of beker met de zoutoplossing tegen je piercing aan te houden. Dit werkt bijvoorbeeld uitstekend bij tepelpiercing, navelpiercings of bepaalde genitale piercings. Indien je een piercing op een moeilijker bereikbare plek wil reinigen, gebruik dan steriele gaasjes met zoutoplossing en laat dit even op de piercing liggen. Dit kun je vervolgens een aantal keren herhalen, om eventuele afkoeling tegen te gaan. Klaar met de zoutoplossing? Spoel je piercing dan nog even na onder douche en je bent klaar!

 

Tot slot
Welke nazorgmethode je ook kiest, het zijn geen wondermiddelen. Een warme zoutoplossing is een ideale, milde methode om je piercings en piercingsieraden mee te reinigen, maar wanneer je last blijft houden van irritatie of nog vragen hebt over de verzorging of genezing van je piercing, kun je altijd het beste even je huisarts of piercer raadplegen. Wanneer je niet altijd de tijd of ruimte hebt om gebruik te maken van een warme zoutoplossing, kun je eventueel ook kiezen voor een zoutoplossing in sprayflacon. Hoewel het niet de voordelen biedt van een warme zoutoplossing, kan het in sommige gevallen wel een uitkomst zijn om je piercings even een snelle reinigingsbeurt te geven. Soms kunnen andere nazorgmiddelen zoals anti-bacteriële zeep of een anti-bacteriële spray ook uitkomst bieden bij het verhelpen van irritatie aan je piercings. Hoe dan ook, behandel je piercing met zorg , gebruik zeep en spray met mate en lees altijd de instructies voor gebruik goed door. En nogmaals, bij twijfel even langs je piercer of huisarts! 
Happy soaking ;)