Is een oorbel hetzelfde als een piercing?

11 okt 2022

Oorbellen, wie kent of heeft ze niet? En hoewel ze alom bekend zijn, is er toch nog vaak de vraag of oorbellen nu piercings zijn, of wat anders. In deze blogpost gaan we verder in op oorbellen, oorsieraden en de link met piercings.

 

Geschiedenis van de oorbel

Het dragen van oorbellen en andere oorsieraden gaat terug tot zeker 3000 jaar voor Christus. Als een van de oudste vormen van lichaamsversiering, is het dan ook niet zo gek dat oorbellen ook in deze tijd nog steeds razend populair zijn. Het zetten van oorbellen werd ook op verschillende manieren gedaan. Er zijn naalden van been terug gevonden die vermoedelijk voor het zetten van oorbellen gebruikt werden, en door de jaren heen zijn er diverse materialen gebruikt, zoals naalden, veiligheidsspelden en later een speciaal ontwikkeld systeem waarmee er meteen een oorsieraad in je oorlel gezet werd.

De meest bekende vorm is natuurlijk de oorlelpiercing, ook wel de standaard oorbel genoemd. Maar er zijn natuurlijk tal van diverse oorpiercings mogelijk, denk hierbij bijvoorbeeld aan traguspiercings, helixpiercings, conchpiercings of daithpiercings. 

Een oorbel laten zetten

Je kunt op verschillende manieren een oorbel laten zetten en dit wordt ook op diverse plekken aangeboden. Bij veel juweliers kun je terecht voor het zetten van oorbellen. Dit wordt meestal met een speciaal apparaat gedaan waarbij het sieraad door je oorlel geduwt wordt. Je kunt ook naar een erkende piercer voor het plaatsen van oorbellen. Er zijn shops die met een vergelijkbaar systeem werken, maar veel piercers gebruiken ook een traditionele piercingnaald voor het zetten van oorbellen. Een oorbel laten zetten met een doordruk-systeem gaat in veel gevallen prima, maar dit systeem is alleen geschikt voor de zachte delen van je oor, zoals je oorlel. Als je oorbellen wil in de kraakbeenrand van je oor of bijvoorbeeld je tragus, dan kun je het beste een piercer opzoeken. De oorbellen worden zo gezet met een superscherpe piercingnaald en in de meeste gevallen geneest het wondje dan sneller en mooier. 

Is een oorbel een piercing?

Wanneer je je oorbellen laat zetten, denk je misschien in eerste instantie nog niet eens aan piercings. Maar toch is een oorbel net zo goed een piercing. Het grootste verschil is dat oorbellen en typische oorsieraden vaak dunner zijn dan de meeste standaard piercings. Een standaard oorbel heeft vaak een dikte van 0,8 mm of soms 1 mm, waarbij een piercing meestal begint vanaf 1,2 mm of 1,6 mm.  

Het verschil tussen piercings en oorbellen

Voor de genezing van je oorbelgaatje maakt de maat in de meeste gevallen niet zo heel veel uit. Je kunt dan prima oorstuds dragen met een dikte van 0,8 mm. Voor kraakbeenpiercings, zoals helixpiercings, traguspiercings en conchpiercings is de kwaliteit van het sieraad én de dikte belangrijker. Daarom kom je voor dit type oorsieraden toch uit op kwalitatieve piercing barbells met een dikte van 1,2 mm. Een sieraad wat dunner is, kan sneller voor irritatie zorgen. Dit kan de genezing van je kraakbeenpiercings vertragen. 

Kunnen piercings in oorbellen?

Er bestaat soms nog wel eens verwarring over het verschil tussen oorbellen en piercingsieraden die ook in een oorbelgaatje passen. En zoals je inmiddels in deze blogpost hebt kunnen lezen, zijn oorbellen eigenlijk gewoon oorlelpiercings. Welk sieraad je uiteindelijk in je oorbelgaatje draagt, kies je natuurlijk helemaal zelf. En piercings kunnen daarom ook prima gedragen worden in standaard oorbelgaatjes. Je moet alleen even goed op de maat letten; standaard oorbelgaatjes worden vaak gezet met een sieraadmaat van 0,8 mm of 1 mm. Als je een piercingsieraad kiest met een van deze diktes, dan zit je eigenlijk altijd goed.

Het grote voordeel van piercings voor je oorbelgaatjes is dat je daarmee meteen voor een sieraad van hoge kwaliteit kiest. Alle piercingsieraden bij All Over Piercings zijn gemaakt om langdurig in je oorbellen of andere piercings te dragen, en zullen je daarmee ook gegarandeerd jaren draagplezier leveren.

In onze shop vind je natuurlijk ook diverse oorbellen terug. Standaard oorbellen zijn op verschillende plekken verkrijgbaar, maar helaas kan de kwaliteit soms nog wel wat te wensen overlaten. Bij All Over Piercings vind je daarom alleen sieraden terug van hoge kwaliteit, zodat je verzekerd bent van prachtige oorbellen en oorpiercingsieraden die lang mooi blijven. 

Welke sieraden kun je in oorbelgaatjes dragen?

Om het shoppen extra makkelijk te maken, zetten we hieronder een selectie van onze oorbellen en oorpiercings voor je op een rijtje: