Hoe verzorg je een septum piercing?

29 feb 2024

Nu je een septumpiercing hebt, wil je vast weten hoe je deze het beste kunt verzorgen. Gelukkig is een septumpiercing meestal geen lastige piercing, en zul je er tijdens de geneesperiode niet veel werk aan hebben. Welke nazorgproducten zijn er geschikt voor je septumpiercing, en hoe maak je deze het beste schoon? Lees er alles over in deze blog!

 

Nazorgproducten voor een septum piercing

Als basis is het prima om de septumpiercing af en toe schoon te maken onder de douche, en verder met rust te laten. Zeker de eerste dagen werkt dit prima. Na verloop van tijd kan het prettig zijn om je septumpiercing ook verzorgen met een kant en klare zoutoplossing voor piercings, een zelfgemaakte warme zoutoplossing of aanvullend een desinfecterende nazorg gebruiken.

Een zoutoplossing spray is erg fijn bij het genezen van je septumpiercing, omdat deze zoutoplossing naast een milde reiniging ook je neusholtes schoon helpt te houden. Je neus snuiten kan in het begin gevoelig zijn. Door aanvullend een zoutoplossing spray te gebruiken, houd je de neusholtes gehydrateerd en spoel je ook andere onzuiverheden rondom je piercing weg. Spoel na het gebruik van de zoutoplossing even na met schoon water, en je piercing is prima verzorgt! De randjes van je piercing en het septum sieraad zelf kun je vervolgens even schoonvegen met een steriel gaasje.

Je kunt ook zelf een warme zoutoplossing maken waarmee je je septumpiercing en het sieraad schoonmaakt. De zoutoplossing kun je aanbrengen met een gaasje, of – als je heel dapper bent – het puntje van je neus in een bakje zoutoplossing hangen. Ook hier geldt dat je even naspoelt met schoon water en je piercing en sieraad voorzichtig droog dept met een schoon gaasje.

Is je piercing wat geïrriteerd of ben je sneller vatbaar voor infecties? Dan kun je (tijdelijk) een desinfecterende spray gebruiken. Wanneer je irritatie weer is verdwenen, kun je overstappen naar alleen schoonmaken met zoutoplossing of spoelen met warm water.

 

Septum funk! Oftewel: de gevreesde stinkende septum

Bijna iedere septumpiercing-drager heeft er wel eens last van: een stinkende septumpiercing. Maak je geen zorgen, dit is volkomen normaal en ook nog eens onschuldig. Zeker tijdens de genezing kun je weleens een onaangename geur ruiken. En je kunt er ook niet echt omheen, de septumpiercing zit natuurlijk ook op een ideale plek om al die riekende luchtjes op te snuiven. De geur ontstaat door een combinatie van wondvocht, huidschilfers en lichaamsvocht (snot!) dat achterblijft in en rondom je piercing. De oplossing is heel simpel, want regelmatig schoonmaken helpt! Houd dus je nazorgroutine met de middeltjes die hierboven genoemd zijn aan, en je zult er waarschijnlijk niet superveel last van hebben.

Wat wel een absolute pro-tip is voor septumpiercing-dragers, is Fix - Piercing Recovery Serum. Deze olie hebben we door de loop van de jaren zelf ontwikkeld en verbeterd en is perfect voor de genezing van je septumpiercing maar ook voor de verzorging daarna. Fix heeft een heerlijke, kruidige geur en een klein beetje helpt je zo van je piercing funk af. Ook onze Piercing Deo is ideaal voor de verzorging van je septumpiercing, zeker als je piercing al wat ouder is. Het helpt ook nog eens tegen de droge plekjes aan de onderkant van je neus, dus ideaal bij wat guurdere weersomstandigheden.

 

Septumsieraden schoonmaken

Ook de sieraden voor je septumpiercing kunnen zo nu en dan een schoonmaakbeurt gebruiken. Meestal worden je sieraden vanzelf schoon als je je septumpiercing schoonmaakt. Heel af en toe kan het fijn zijn om je septumsieraad te verwisselen voor een vers sieraad, en je andere sieraad even extra goed schoon te maken. Leg hiervoor je septumringetje, septumstaafje of ander septumsieraad in een bakje met lauwwarm water met wat milde zeep en maak het sieraad schoon. Een zachte tandenborstel kan dan handig zijn. Even afspoelen en droogmaken en klaar is je septumsieraad!

 

In deze blogpost hebben we al veel suggesties gegeven voor nazorgproducten voor je septumpiercing. Maar, we hebben natuurlijk nog veel meer piercing nazorg in onze shop! Bekijk ons complete assortiment piercing zeep en piercing nazorg online. Heb je nog vragen over het schoon houden van je septumpiercing of over piercingnazorg? Stel ze gerust via info@alloverpiercings.nl of Whatsapp ons op: 0640494149