Alles over neuspiercings!

21 jun 2022

Of je nu voor een klein, subtiel knopje gaat of liever kiest voor een ringetje: met een neuspiercing kun je echt alle kanten op! Hoe wordt een neuspiercing gezet, hoe lang duurt de genezing van een neuspiercing en welke sieraden kun je dragen? Dat en meer beschrijven we in deze blogpost.

 

Wat is een neuspiercing?

Een neuspiercing is een piercing die gezet is door de zijkant van je neus, net boven of door je neusvleugel. In een neuspiercing worden vaak knopjes of ringetjes gedragen. Soms worden er meerdere neuspiercings naast elkaar gedragen, of een neuspiercing aan weerszijden van de neus. 

 

Hoe wordt een neuspiercing gezet?

Voordat je piercing gezet wordt, zal je piercer samen met jou de plaats gaan bepalen. Een neuspiercing wordt meestal gezet in het natuurlijke ‘deukje’ dat zich vormt als je neusvleugel zich uitspreidt, bijvoorbeeld wanneer je een geur goed op wil snuiven. Op deze plek zal de piercing namelijk zo min mogelijk bewegen, wat de genezing natuurlijk ten goede zal komen. De plek wordt vervolgens goed schoongemaakt en afgetekend, daarna zal de piercing gezet worden. Er zijn piercers die hiervoor geen klem gebruiken, maar alleen een naald en eventueel een kurkje, spatel of opvangbuisje (een zogenaamde receiving tube). 

Sommige piercers gebruiken liever een klem voor wat extra grip. De werkwijze kan dus per piercer verschillen. Nadat de naald door je neusvleugel is gegaan, wordt het sieraad zo snel mogelijk op zijn plek gezet. Dan volgt er nog een korte schoonmaakronde en ben je klaar!

Om een neuspiercing te laten zetten, zonder dat je daarvoor de toestemming van je ouders nodig hebt, moet je minimaal 16 jaar oud zijn.

 

Genezing van je neuspiercing

Je neusvleugel bestaat voor een groot gedeelte uit kraakbeen. Kraakbeen is iets minder goed doorbloed dan bijvoorbeeld je lip of oorlel, hierdoor duurt het wat langer dan gemiddeld voordat je neuspiercing helemaal genezen is. Je moet rekening houden met een geneesperiode van 3 tot 6 maanden. De genezing kan in sommige gevallen ook wat langer duren. 

 

Hoe verzorg je een neuspiercing?

Voor de verzorging van je neuspiercing kun je zoutoplossing of een piercing zeep gebruiken. De zoutoplossing van Easypiercing (het blauwe flesje) of de milde reinigingsgel (het groene flesje) zijn hier prima geschikt voor. Je kunt ook zelf je zoutoplossing maken. Verzorg je piercings onder de douche, dat scheelt je een heleboel geknoei!

 

Je kunt er ook voor kiezen om je piercing helemaal met rust te laten en geen extra aandacht aan de verzorging te besteden. Je laat je lichaam het dan helemaal zelf regelen. Voor sommige mensen werkt deze methode (LITHA) prima, maar anderen willen de piercing toch graag zelf schoon houden. Overleg eventueel met je piercer welke nazorgmethode het beste bij jou past.

 

Als je last krijgt van een ontstoken neuspiercing dan kun je het beste even contact opnemen met je piercer of huisarts.

 

Je neuspiercing verwisselen

Het verwisselen van je neuspiercing hoeft niet heel moeilijk te zijn. De meeste neuspiercingsieraden zijn makkelijk uit je piercing te halen en weer makkelijk in te doen. Een gebogen neusstud doe je met een voorzichtige, draaiende beweging in. De eerste keer voelt het misschien een beetje apart, maar na verloop van tijd word je daar vanzelf handiger in. Als je een labretstud of ander piercing staafje in je neuspiercing draagt, dan is het bovenste balletje of accessoire meestal afschroefbaar. Je draait dit accessoire dan los en kunt dan zo je piercing verwisselen. Een insertion pin in dezelfde maat als je piercingsieraad, kan het verwisselen van je neuspiercing nog makkelijker maken.

 

Welke maat voor je neuspiercing?

Als je je neuspiercing gaat verwisselen, is het ook belangrijk dat je weet welke maar je nodig hebt voor je nieuwe sieraad. In de meeste gevallen zal je piercer je kunnen vertellen welke maat neuspiercing je draagt.Meestal heeft een neuspiercingsieraad een dikte van 0,8 mm of 1 mm, in een enkel geval komt het ook wel voor dat een neuspiercing met een sieraad met een dikte van 1,2 mm gezet wordt. Als je een neusstud wil gaan dragen, dan is het meestal voldoende als je de dikte van het staafje weet. Als je een neusring wil gaan dragen, dan is het ook belangrijk dat je weet welke diameter je nodig hebt. Als je piercing net gezet wordt, draag je vaak een iets ruimere diameter om eventuele zwelling op te kunnen vangen. Na de geneesperiode kun je er dan voor kiezen om een aansluitende neusring te gaan dragen. Hiervoor meet je de afstand op van het gaatje van je piercing naar de onderkant van je neusvleugel. Dit is de minimale diameter die je nodig hebt voor je nieuwe neusring.

 

Sieraden voor je neuspiercing

Er zijn diverse sieraden verkrijgbaar voor je neuspiercing. De meest bekende sieraden zijn de speciale neusstuds, vaak met een haaks of rondgebogen staafje dat ervoor zorgt dat de piercing op zijn plek blijft zitten. Neusstuds zijn er in diverse soorten en maten te krijgen, zoals onze titanium neusstuds of echt gouden neusstuds

Er zijn ook labret staafjes of barbell staafjes verkrijgbaar met een dikte van 0,8 mm of 1 mm. Deze staafjes zijn dan ook prima geschikt voor neuspiercings. Een labretstaafje heeft een plat discje aan de binnenzijde, waar veel mensen de voorkeur aan geven. Je voelt dit sieraad dan bijna niet zitten. Het grote voordeel van deze labretstuds of barbell staafjes is de verwisselbaarheid van het accessoire. Je kunt hierbij kiezen uit allerlei balletjes of figuurtjes die geschikt zijn voor je neuspiercing.

Daarnaast zijn er ook nog diverse ringetjes verkrijgbaar voor neuspiercings, in diverse materialen en kleuren. De handigste neusringetjes zijn onze click ringen. Deze neusringen zijn makkelijk open- en dicht te doen perfect voor je neuspiercing.

Als je voor het ultieme piercinggemak wil gaan, kies dan voor een neuspiercingsieraad zonder schroefdraad. Onze threadless sieraden zijn namelijk ontzettend makkelijk in- en uit te doen, wat het verwisselen nog soepeler laat verlopen. Ook onze threadless piercings zijn te combineren met allerlei mooie piercing accessoires zonder schroefdraad.

 

We hebben enkele sieraden voor je neuspiercing op een rijtje gezet: