Alle ins & outs over de Helix Piercing

18 apr 2024

Wat is een helixpiercing?

Een helixpiercing is een piercing die gezet wordt in de rand van je oor. Het woord 'helix' betekent helix 'opgekruld' of spiraalvormig'. En dat komt natuurlijk perfect overeen met de bovenrand van je oor: ook zo'n mooie krul die daarom de helix van je oor wordt genoemd. Piercings die rondom deze oorrand geplaatst zijn, worden dus helixpiercings genoemd.

 

Hoe wordt de piercing gezet?

Eerst wordt er samen naar de plaatsing gekeken. Wil je de piercing meer aan de voorkant, richting je gezicht? In sommige gevallen kan dat, je helixpiercing wordt dan vaak een forward helix genoemd. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een helixpiercing die aan de bovenkant van je oor geplaatst wordt, of juist kiezen voor een plaatsing die meer in het midden van het oor zit. Na zorgvuldig aftekenen wordt je helixpiercing met een scherpe piercingnaald gezet.

Het is bij een helixpiercing (en andere kraakbeenpiercings) wel belangrijk dat je naar een goede piercer toe gaat, en niet kiest voor de snelle en goedkope oplossing door je helixpiercing te laten 'schieten' of door je oor heen te laten drukken met een pistooltje (wat overigens volgens de wet ook niet mag). Kraakbeenpiercings hebben vaak een flinke nazorgperiode en je piercing geneest het beste als je de piercing laat zetten met een superscherpe piercingnaald. Dus hop, naar je piercer!



Helix piercing schoonmaken

Hoe moet je een helixpiercing schoonmaken? Dit kun je doen met bijvoorbeeld een (warme) zoutoplossing, zoutoplossing spray of gebruik een milde piercingzeep. Over het algemeen zal je helixpiercing prima helen bij een schoonmaakroutine van 1x per dag. Als je zeep gebruikt, kun je ervoor kiezen dit onder de douche te doen, dan hoef je niet te stunten met een scheef hoofd onder de kraan. 

 

Ontstoken helix piercing en bultje op je helix piercing

Het kan gebeuren dat je helixpiercing gaat ontsteken. Soms wordt je helixpiercing rood en zal je oor wat gevoeliger aan gaan voelen. Maar het kan ook gebeuren dat je na tijdje opeens een bultje ziet verschijnen rond je piercing. Niet leuk natuurlijk, maar over het algemeen komt dit erg vaak voor. Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor deze bultjes of kleine ontstekingen, maar over het algemeen worden deze bultjes veroorzaakt door een kleine bacteriële infectie of door overmatig littekenweefsel. In beide gevallen is het vaak gewoon een kwestie van dikke pech, want door de langere genezing wordt een helixpiercing aan allerlei invloeden van buitenaf blootgesteld die een bultje kunnen veroorzaken. Meestal ziet zo'n bultje er vooral niet zo fijn uit, maar heb je er verder niet bijzonder veel last van. Soms kunnen ze wat gevoelig zijn of jeuken, zodra je merkt dat je er meer last van krijg is het wel zaak dat je het even checkt met je piercer of huisarts natuurlijk. 

Je kunt proberen het helixpiercing bultje zelf weg te krijgen door een warme zoutoplossing en compressen te gebruiken, die je zachtjes op het bultje drukt. Ook de Silicone Healing Discs kunnen helpen om het bultje sneller te laten verdwijnen. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je een goed piercingsieraad draagt wat ruimte biedt voor eventuele zwelling tijdens de genezing, maar zeker niet té groot is. Hoe dan ook, een kraakbeenbultje bij een helixpiercing komt regelmatig voor en vraagt vooral een flinke portie geduld, maar als je piercing eenmaal genezen is, komt het allemaal goed.



Hoe lang moet een helixpiercing helen?

Hou rekening met een helingstijd van minimaal 6 tot 9 maanden. Helixpiercings zijn kraakbeenpiercings en hebben een langere geneestijd. Kraakbeen geneest langzamer dan piercings die in wat zachter weefsel (met een betere doorbloeding) gezet zijn. Je moet daarom vaak rekening houden met een geneesperiode van 6-9 maanden, meestal duurt het zelfs nog wat langer. Hoe lang jouw helixpiercing precies moet helen, hangt van veel diverse factoren af. 

Een piercing geneest van buiten naar binnen. Na het zetten van je helixpiercing zal je piercing warm en opgezwollen aan gaan voelen. Het gebied rondom je helixpiercing, net als je helixpiercing zelf, kunnen gevoelig of pijnlijk zijn. Daarna zullen de randen van je piercingwondje zich als eerste gaan sluiten. Ook de binnenkant van je helixpiercing zal in deze tijd gaan helen. In deze tijd kunnen ook korstjes rondom de randjes van je helixpiercing kunnen vormen. Deze fase van de genezing duurt ook meteen het langste, dus heb geduld, het komt allemaal goed! En zoals met alle piercings: tijdens het helen van je helixpiercing is het belangrijk dat je je piercing zoveel mogelijk uit de zon houdt en er niet mee gaat baden/zwemmen of naar de sauna gaat om infecties te voorkomen. In de laatste fase van het helen van je helixpiercing, zal de huid van de piercingwond zich sterker gaan maken. Er zullen zich minder korstjes gaan vormen en uiteindelijk hou je zo een sterke, goed genezen piercing over.



Sieraden voor je Helix Piercing

Een helixpiercing is een ontzettend veelzijdige piercing je kunt er alle kanten mee op. Als je piercing eenmaal genezen is, heb je de keuze uit ontzettend veel verschillende piercingsieraden, van prachtige helixbarbells tot helix ringetjes. Wil je je helixpiercing nog iets extras meegeven? Maak je helix click ring dan compleet met een mooie bedel! We zetten een aantal populaire helixpiercing sieraden voor je op een rijtje: