Flares en Maten

Maat, lengte, draagvlak, help?
Allemaal termen die elk een verschillende betekenis hebben. Een boel info, daarom zetten we alles nog even voor je op een rijtje!

 

De maat
Dit is de dikte van het gedeelte van het sieraad wat in de piercing gedragen wordt.

Nodig om:
Te bepalen hoe dik je sieraad moet zijn, zodat het goed past.

Staat vermeld bij:
Alle sieraden op onze website.

 

De lengte
Dit is de draagbare lengte van het sieraad. Eventuele opschroefballetjes of schroefdraad worden niet meegemeten, je meet tussen de balletjes of uiteindes in.

Nodig om:
Te bepalen hoe lang het sieraad moet zijn wat in de piercing gedragen wordt.

Staat vermeld bij:
Banana's (gebogen barbells, barbells, labrets en onze losse banana-, barbell en labret staafjes.


 

De diameter
De diameter geeft het breedste punt aan van een cirkelvormig gebogen sieraad, zoals een circular barbell, een click ring of een ball closure ring. Ook geeft het de grootte aan van een los accessoire, bijvoorbeeld een opschroefballetje.

Nodig om:
Te bepalen hoe groot de cirkel moet zijn die om je huid of een lichaamsdeel heen sluit. De diameter wordt altijd gemeten aan de binnenzijde van het sieraad. Ook nodig om te bepalen hoe groot je opschroefaccessoire moet zijn.

Staat vermeld bij:
Alle ball closure ringen, segmentringen, circular barbells en losse opschroefballetjes. Ook bij onze twister staafjes en de lossecircular staafjes staat de diameter vermeld.


 

 

Naast de bovengenoemde keuzematen kun je nog de volgende termen tegenkomen op onze website:

Accessoiremaat
De accesoiremaat is een indicatie van de afmetingen van de bijgeleverde accessoires, bijvoorbeeld de opschroefballetjes van een barbell.

Staat vermeld bij:
Alle sieraden waarbij opschroefaccessoires geleverd worden, zoals barbells met opschroefballetjes of labretstaafjes met opschroefaccessoire.

 

Draagvlak
Het draagvlak is een indicatie van de totale, draagbare lengte van een sieraad. Oftewel: het gedeelte wat in de piercing zelf zit. Denk hierbij aan de dikte van een oorlel.

Staat vermeld bij:
Alle plugs en tunnels

 

 

Hoe weet ik welke maat ik moet hebben?
De beste optie is door te meten. Gebruik hiervoor een schuifmaat en meet altijd tussen de balletjes of uiteindes in. Een lineaal kan je nooit een nauwkeurig resultaat geven omdat je de sieraden er vaak niet mooi strak tegenaan kunt houden, dus die schuifmaat is belangrijk! Staafjes zoals barbells en labretstaafjes meet je tussen de uiteindes in. Schroefdraad wordt hierbij nooit meegemeten, je schroeft hier immers een accessoire op dus kun je het niet als lengte meerekenen.
Banana's (oftewel licht gebogen barbells) meet je net zoals een recht staafje tussen de twee uiteindes in. En ook hier telt het schroefdraad niet mee.
Ringen en rondgebogen staafjes (ball closure ringen, circular barbells, etc) worden altijd gemeten aan de binnenkant, oftewel de binnendiameter. Meet de accessoires zoals losse balletjes of spikes altijd op hun breedste punt.

Tapers, insertion pins en spirals
De opgegeven maat van een taper, een insertion pin of spiral wordt altijd gemeten op het breedste punt, oftwel het eindpunt. Wanneer je een 4 mm taper bestelt, betekent dit dus dat de taper kleiner begint en op het breedste punt 4 mm is.

 

 

No flare - Single flare - Double flare

Plugs en tunnels zijn er in drie verschillende uitvoeringen; no flare, single flared en double flared.
De engelse benaming ‘flare’ betekent letterlijk ‘geleidelijk uitlopend’. Wanneer je in een productnaam of omschrijving de term ‘flare’ tegenkomt, betreft het dus een afgerond opstaand randje aan het uiteinde van een sieraad.

No flare
Dit zijn tunnels of plugs die bestaan uit één recht draagvlak, zonder opstaande randjes. In de meeste gevallen worden deze plugs geleverd met o-ringen om ze op hun plek te houden. In sommige gevallen heeft de plug een dusdanig lang draagvlak dat ze ook zonder o-ringen op hun plek blijven zitten. De lengte van het draagvlak wordt gemeten tussen de meegeleverde o-ringen in. 

No flare sieraden zijn geschikt voor pas opgerekte piercings.

Single flare
Dit zijn tunnels of plugs voorzien van één opstaand randje. De andere zijde van het sieraad is meestal gewoon recht, of voorzien van een klein groefje om de o-ring op zijn plek te houden. Single flared sieraden worden vaak gebruikt in minder rekbaar weefsel of, afhankelijk van de geschiktheid van het materiaal, in vers gezette piercings. Doordat er aan de achterzijde een o-ring geplaatst wordt, hebben deze sieraden meestal een iets langer draagvlak. De lengte van het draagvlak wordt gemeten tussen de flare en o-ring in.

Single flared sieraden zijn bij uitstek geschikt voor pas opgerekte piercings.

Double flare
Dit zijn tunnels of plugs voorzien van twee opstaande randjes. Hierdoor heb je dus geen o-ringen nodig om het sieraad op zijn plek te houden, dit doen de randjes voor je. De flares zijn meestal een paar millimeter groter dan de werkelijke, te dragen maat van het middenstuk. Double flared sieraden hebben meestal een iets korter draagvlak dan no flare of single flared sieraden. Hiermee zijn ze vooral geschikt voor reeds genezen piercings. De lengte van het draagvlak wordt gemeten tussen de twee flares (opstaande randjes) in.

Double flared sieraden zijn niet geschikt voor pas opgerekte of minder flexibele piercings vanwege de afmetingen van de flares, welke in zijn geheel door de piercing heen moeten. Meestal gaan double flared sieraden wat makkelijker in als de huid wat losser om het sieraad zit, maar in sommige gevallen kan het voorkomen dat je helemaal geen double flared sieraden kunt dragen. Dit is vooral het geval bij de wat kleinere maten. Zorg er in ieder geval voor dat je niets forceert bij het indoen van je sieraad!