Alles over Nikkelvrije Piercingsieraden

9 feb 2023

Heb je een nikkelallergie of wil je om een andere reden nikkel vermijden? Dan heb je bij ons gelukkig nog steeds een ontzettend grote keuze aan piercing sieraden! Er worden steeds meer piercing sieraden gemaakt van nikkelvrij materiaal, wat de keuze alleen maar groter maakt. Naast dat goud natuurlijk als nikkelvrij materiaal gezien mag worden, wordt er vaak ook uitgeweken naar titanium. In de afgelopen jaren zijn daar echter nog wat materialen bij gekomen. Zo kun je inmiddels ook sieraden kopen die gemaakt zijn van cobalt chromium of titanium niobium. 

Welke nikkelvrije sieraden zijn er nu voor jou geschikt? En hoe zijn deze nikkelvrije piercingsieraden ontstaan? Om een betere keuze te kunnen maken, lijkt het ons handig als je ook meer van de materialen zelf af weet. Daarom hebben we hieronder de technische details en geschiedenis van onze nikkelvrije metalen voor je uiteengezet, met handige links naar de nikkelvrije piercings.

 

Een stukje piercing geschiedenis...

De piercingindustrie kent een lange en dynamische geschiedenis. Dat gaat al veel verder terug voordat we sieraden van hoge kwaliteit zijn gaan dragen (en dat is zeker een boeiend hoofdstuk!) maar we richten ons voor dit onderwerp even op de ontwikkeling sinds de jaren 90. In die tijd werden piercings voornamelijk gezet met sieraden van chirurgisch staal. Er was nog niet zo heel veel keuze en er was ook niet bijzonder veel bekend over het gebruik van andere materialen. Er werd over het algemeen gekozen voor een materiaal wat zo veilig mogelijk bleek. Chirurgisch staal werd sinds lange tijd toegepast in de medische industrie en leek hiermee dus de meest logische optie. Toch bleken sommige mensen gevoelig te zijn voor sieraden van 316L chirurgisch staal, waardoor de vraag naar nikkelvrij staal toenam.

Het hele verloop van materiaalkeuzes van fabrikanten door de jaren heen kent initieel zijn oorsprong in de zoektocht naar een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit. Vroeger mochten piercings namelijk niet zo veel kosten. Ook de biocompatibiliteit begon een steeds grotere rol te spelen,  waardoor langzaam maar zeker nikkelvrije staalsoorten hun intrede hebben gedaan in de piercingwereld. Daarnaast zijn we piercings steeds meer als luxe sieraden of zelfs juwelen gaan zien, waardoor het visuele aspect van het gebruikte materiaal steeds belangrijker werd. Naast dat we nu meer geld en aandacht besteden aan het kiezen van een bekwame piercer, zijn we het ook belangrijker gaan vinden hoe de uiteindelijke piercingsieraden eruit gaan zien. Denk hierbij maar aan de rijkelijk versierde earparty of curated ear, maar ook andere combinaties van piercings en sieraden zijn erg gewild.

De piercingindustrie is in de afgelopen 20 jaar dat wij als All Over Piercings meedraaien een stuk verder doorontwikkeld. Er zijn veel meer stijlen en ontwerpen verkrijgbaar, en de kwaliteit van de sieraden is alleen maar omhoog gegaan. Piercingsieraden zijn inmiddels veel meer dan een metalen staafje. Het zijn heuse juwelen, die gezien mogen worden.Over nikkel in sieraden en piercingsieraden

Dankzij onze Europese nikkelwetgeving moeten piercingsieraden aan strenge eisen voldoen. Ook als ze een percentage nikkel bevatten, zoals 316L chirurgisch staal. Als je bij een goede piercingshop je sieraden koopt, dan weet je zeker dat de sieraden voldoen aan de eigen van deze wetgeving. 

In het kort betekent deze wetgeving dat sieraden die langdurig in contact komen met een genezen huid een percentage nikkel mogen bevatten, maar dit nikkel niet mogen loslaten. Piercingsieraden die gebruikt worden als sieraad in een nieuwe piercing (en dus een open wond) mogen geen nikkel bevatten. Hierdoor worden nieuwe piercings in de Europese piercingindustrie alleen nog maar gezet met nikkelvrij metaal, bijvoorbeeld titanium. 

Chirurgisch staal is echter wel voordeliger in prijs dan titanium sieraden. Ook de kleur is net iets helderder. Om deze redenen is chirurgisch staal nog altijd ontzettend populair, en natuurlijk een perfecte keuze als tweede sieraad, wanneer je piercing genezen is.Cobalt Chromium CoCrNF - Nikkelvrij Staal

Cobalt chromium, of kobalt chroom, is een metaallegering die al tijden gebruikt wordt in de tandheelkunde als medische implantaten. Je kunt deze materiaalsoort ook wel eens terugvinden onder de afkorting CoCrNF. Voor de piercingindustrie is dit een relatief nieuwe, nikkelvrije staalsoort die zich erg goed leent voor het maken van prachtige piercingsieraden. Cobalt chroom is een prachtig materiaal, met een heldere glans (ook wel een hoge reflectie index genoemd) en mooie, witte kleur die doet denken aan de look van witgoud of rhodium. Kobalt chroom is tevens erg hard en goed bestand tegen krassen. Het heeft een ontzettend hoge corrosie bestendigheid en is erg sterk. Dit maakt het een perfect materiaal voor piercingsieraden met kleinere onderdelen. Cobalt chromium of CoCrNF is daarmee een ideaal materiaal voor bijvoorbeeld click ringen of navel clickers.

Shop piercingsieraden van CoCrNF nikkelvrij staal hierTitanium Niobium (Ti-6Al-7Nb) ASTM F1295

Aan deze titaniumlegering is niobium toegevoegd, wat het materiaal een nog hogere corrosie bestendigheid en biocompatibiliteit geeft dan de gebruikelijke titaniumlegeringen die voor sieraden gebruikt worden. Ook titanium-niobium wordt reeds gebruikt in de medische- en tandheelkundige industrie, maar is ook een fijn en duurzaam materiaal voor het maken van piercingsieraden. De toevoeging van niobium geeft de sieraden een prachtige glans een mooie, heldere kleur die net iets lichter is dan Titanium 6AL-4V.

Shop piercingsieraden van titanium-niobium hierTitanium 6AL-4V-ELI ASTM 136

Titanium is een vertrouwd en beproefd materiaal voor het maken van medische implanten en tandheelkundige onderdelen. Piercingsieraden van titanium zijn daarom ook al sinds een behoorlijke tijd de voornaamste keuze voor piercingsieraden, vooral bij het zetten van een nieuwe piercing. Onze piercingsieraden van titanium zijn allemaal geheel nikkelvrij, dus zijn hiermee ook een prima keuze wanneer je gevoelig bent voor nikkel. Titanium is een sterk materiaal wat een perfecte basis vormt voor allerlei verschillende sieraden, zoals titanium labrets, click ringen en diverse titanium piercing accessoires.

Shop piercingsieraden van titanium hier