Alles over een nieuwe piercing laten zetten

27 May 2014

Je eerste piercing?

Gaat dit je eerste piercing worden? Spannend! Je zult een hoop knopen door moeten gaan hakken... Bij welke shop laat je je piercen? Welke piercing gaat het worden? En meer van deze vraagstukken. We snappen dat het dan behoorlijk verwarrend kan zijn soms, maar met de juiste voorbereiding kom je al een heel eind. Deze blogpost is natuurlijk al een goede start, maar ga vooral op zoek naar nog meer informatie, stel je vragen aan mensen die al eerder piercings hebben laten zetten en beslis vooral niet te snel. Vergeet ook niet om naar de eventuele risico's op korte en lange termijn te kijken, want aan elke piercing zitten risico's vast. Het blijft tenslotte een wond die een geheel eigen geneeswijze heeft... Elke piercing vraagt de nodige aandacht en vaak ook een flinke portie geduld. Ben je jonger dan 16 jaar? Dan zul je samen met een van je ouders of vertegenwoordigers naar de piercingshop moeten gaan.

 

Plaatsing

Op welke lichaamsplek wil je de piercing laten zetten? En, is het mogelijk om die plek gepierced te worden? Het klinkt allemaal vrij simpel; de naald wordt door je huid geprikt, het piercingsieraad zit op zijn plek en klaar! Maar in de praktijk komt daar veel meer bij kijken. Elk lichaam is anders, en in sommige gevallen kan het betekenen dat die ene piercing die je al zo lang in gedachten hebt, eigenlijk helemaal niet past bij je lichaamsbouw. Om je allerlei narigheid te besparen zal je piercer daarom goed kijken naar het te piercen lichaamsdeel en je ook informeren wanneer het beter is om de piercing niet te laten zetten. Een piercing op een plek met bijvoorbeeld te weinig ruimte kan complicaties als irritatie, verplaatsing en zelfs uitgroei van je piercing met zich meebrengen. Natuurlijk zijn dit risico's die bij elke piercing horen, maar je piercer zal je van te voren kunnen vertellen of de piercing die je in gedachten hebt kan op de betreffende lichaamsplek. 

 

Een shop vinden

Bedenk je van tevoren dat je waarschijnlijk nog een keer terug gaat naar de shop waar je je piercing hebt laten zetten. In veel gevallen mag er na de gebruikelijke genezingstijd een korter of ander type piercingsieraad in, en zal je piercer bij deze eerste wissel helpen. Een shop die voor jou makkelijk bereikbaar is, kan daarom handig zijn. Maar het allerbelangrijkste is dat je je op je gemak voelt bij de shop waar je de piercing wil laten zetten, wat in sommige gevallen kan betekenen dat er toch wat reistijd bij komt kijken. Loop van tevoren eerst een keer de piercingshop binnen, stel wat vragen en laat eventueel de piercer beoordelen of je piercing gezet kan worden. Bij de meeste shops kun je zonder afspraak terecht, maar soms kan het prettig zijn om toch even een afspraak te maken.

 

GGD goedgekeurd

Sinds 2009 controleert de GGD piercingshops op een hygiënische werkwijze. De meeste piercingshops hebben hun keurmerk in het zicht hangen, maar vraag er gerust naar wanneer je het zo gauw niet kunt zien. De GGD controleert de shop op diverse punten, waaronder de werkwijze, de gebruikte materialen, en de samenstelling van de sieraden. Ook worden alle sterilisatieapparatuur zoals de autoclaaf onderworpen aan diverse testen, zodat deze het zeker is dat deze apparaten allemaal goed functioneren. Wil je meer weten over de GGD controles? Bekijk dan de piercing richtlijnen hier op de site van de RIVM.

 

Titanium sieraden

Nieuwe piercings mogen niet gezet worden met piercingsieraden die nikkel of een verbinding van nikkel bevatten. Daarom worden over het algemeen alle nieuwe piercings met titanium piercingsieraden (of een ander hypoallergeen materiaal) gezet worden. Een piercingshop die voldoet aan het GGD keurmerk zal daarom ook standaard met titanium piercingsieraden piercen. Hierdoor worden mogelijke allergische reacties op nikkel zoveel mogelijk uitgesloten. Nadat je piercings helemaal genezen zijn, kun je kiezen voor piercingsieraden van een ander materiaal of in een andere kleur. Wil je na de genezingstijd toch liever piercingsieraden van titanium blijven dragen? Dat kan natuurlijk! In onze shop vind je een ruim assortiment aan titanium piercingsieraden.

 

Hopelijk heeft deze blogpost je wat meer op weg geholpen! We wensen je in ieder geval heel veel succes met je toekomstige nieuwe piercings en ook vooral een goede genezingstijd toe.

Psst piercers: onze titanium piercing sieraden en andere piercing benodigdheden zijn ook terug te vinden in onze online piercinggroothandel!