Zwemmen na het zetten van een piercing - dit moet je weten

29 apr 2022

Aaah, de zomer is weer in aantocht! Dat betekent ongetwijfeld relaxen in de zon en regelmatig afkoelen in een fijn zwembad. Maar, hoelang mag je nou eigenlijk niet zwemmen na een piercing? En waarom moet je het zwembad vermijden met een genezende piercing? Lees er alles over in onze blogpost!

 

Hoelang niet zwemmen na een piercing?

Voor de genezing van je piercing is het belangrijk dat je het zwemmen vermijd tot je piercing helemaal genezen is. Dat kan soms wel enkele maanden duren, zeker bij bijvoorbeeld kraakbeenpiercings. Ook een navelpiercing heeft een flinke geneesperiode nodig, meestal tot wel 9 maanden. Zwemmen, in bad gaan of naar de sauna gaan kun je tijdens deze periode het beste niet doen.

 

Waarom niet zwemmen na een piercing?

Tijdens het piercen wordt er een wondje gemaakt dat door verschillende huidlagen en soms ook spierweefsel gaat (denk bijvoorbeeld aan een lippiercing). Het genezen hiervan kost best veel tijd, maar daarnaast is het ook een uitdaging om een piercing góed te laten genezen. Irritatie van je piercing, of vuil ín je piercing kunnen snel een hoop ellende veroorzaken. Je piercing is eigenlijk een kleine, open wond tijdens deze genezing. En het is hierbij belangrijk dat je zoveel mogelijk probeert te voorkomen dat er vuil in dat piercingwondje terecht kan komen. Gebeurt dat wel, dan kan je piercing ontstoken raken en dan zal de genezing nog langer gaan duren.

Dit alles bij elkaar is eigenlijk de voornaamste reden waarom zwemmen, baden of naar de sauna gaan tijdens het genezen van je piercing wordt afgeraden. Probeer je pas gezette piercing ook zoveel mogelijk uit de zon te houden. Dat geldt natuurlijk voor alle wondjes of kwetsbare huid, maar zeker ook voor je piercings. De zon kan je genezende huid namelijk makkelijk beschadigen.

 

Wat mag dan wel?

Klinkt natuurlijk erg streng allemaal... Is het in de praktijk ook echt nodig voor de genezing van je piercing? Natuurlijk kan het ook per persoon verschillen. De een krijgt sneller last van een ontsteking dan de ander. Ook je weerstand en gezondheid op het moment van piercen kunnen meetellen. Het kan dus zeker per situatie verschillen. Maar je geeft je piercing de beste kans van slagen als je het zwemmen zoveel mogelijk vermijd tijdens de genezing. Mocht dat toch niet lukken, dan zijn er gelukkig wel een aantal dingen die je kunt doen om je piercing weer schoon te maken.

 

Je piercing schoonmaken na het zwemmen

Ok, zwemmen is onvermijdelijk en je wil daarna je piercing extra goed schoonmaken. Hoe doe je dat het beste? Er zijn verschillende manieren om je piercing schoon te maken na het zwemmen. De ene methode is niet per definitie beter dan de andere, maar ze kunnen allemaal een oplossing zijn om je piercings van wat extra verzorging te voorzien tijdens de zwem- en zomerperiode.

Ben je veel onderweg of ga je bijvoorbeeld naar een festival? Kies dan voor kant en klare oplossingen van bijvoorbeeld Easypiercing of CleanySkin. De zoutoplossing van Easypiercing (blauwe flesje), hygienische oplossing (oranje flesje) en milde reinigingsgel (groene flesje) vullen elkaar allemaal perfect aan voor de verzorging van je piercings. En ze zijn ook nog eens makkelijk mee te nemen! Ook de zoutoplossing met panthenol van CleanySkin is perfect voor de verzorging van je piercings.

 

Spoel je piercing direct na het zwemmen goed schoon met zuiver water. Dat gaat perfect onder de douche, bijvoorbeeld. Hierbij kun je wat piercingzeep gebruiken waarmee je de piercing en wondomgeving voorzichtig schoon wast. Daarna kun je je piercing insprayen met een zoutoplossing, of zelf een warme zoutoplossing maken en je piercing hier even in weken. Daarna spoel je de piercing nog een keer af met schoon water en dep je hem voorzichtig droog met een schone, niet pluizende doek of tissue.

Geen douche in de buurt? Maak dan een zoutoplossing met gekookt water en probeer zo schoon mogelijk te werken. In deze blogpost lees je hoe je het beste zelf een zoutoplossing kunt maken.

 

Waarmee je piercing schoonmaken?

Zoals we hierboven al genoemd hebben, zijn er een aantal artikelen die handig zijn om je piercing thuis of onderweg schoon te maken. We zetten onze favorieten hieronder nog eens op een rijtje:

 

 

Wil je nog meer weten over piercings en zwemmen, of het schoonmaken van je piercings? Neem gerust contact met ons op!