Wat is een septumpiercing?

24 jan 2024

Septumpiercings zijn naast piercings in de neusvleugel, razend populair. En niet voor niks, want het is een piercing die meestal makkelijk geneest én ook nog eens makkelijk te verbergen is. In deze blogpost vertellen we je alles over de septumpiercing, hoe deze gezet wordt en hoe de genezing verloopt.

 

Wat is een Septum Piercing?

Een septumpiercing is een piercing die door het dunne velletje net onder het neustussenschot gezet wordt, boven het dikkere gedeelte van de onderkant van de neus. De plaatsing is bij voorkeur meer naar de neuspunt dan naar het gezicht toe, omdat daar het velletje dunner is. Over het algemeen hebben de meeste mensen een specifieke plek in de neus waar de septumpiercing perfect door heen gezet kan worden, de zogenaamde 'sweet spot'. Meestal is deze plek voor de piercer redelijk makkelijk voelbaar en zal je septumpiercing daar doorheen gepiercet worden. Doordat je septumpiercing door deze ‘sweet spot’ gezet wordt, doet het zetten vaak minder pijn en is de genezing meestal ook een eitje. Het is in ieder geval niet de bedoeling dat je septumpiercing door het harde kraakbeen van je neustussenschot gezet wordt. Ook een septumpiercing die te ver naar de onderkant van je neus gezet wordt, is niet wenselijk.

 

Hoe wordt een septum piercing gezet?

Voordat je je septum laat piercen, zal je piercer samen met jou de beste plek bepalen. Veel piercers voelen dan met hun vingertoppen in het onderste gedeelte van je neus, op zoek naar de plek waar het velletje van je septum het dunst is. Vaak zit deze ‘sweet spot’ net voorbij het midden, richting het puntje van je neus. Nadat de piercer deze plek bepaalt en eventueel afgetekend heeft (en jij je toestemming hebt gegeven), kan de piercing gezet worden. Je piercer kan hierbij een piercingklem of speciale septumpiercingklem gebruiken, maar ook kiezen voor een free hand methode met een receiving tube of ander tooltje om de piercingnaald op te vangen. Nadat de naald door je huid is gegaan, wordt het septumsieraad op zijn plek gezet.

 

Hoe voelt het zetten van een septum piercing?

Wanneer je een piercing laat zetten, kun je natuurlijk wat pijn verwachten. Je laat je huid immers doorboren met een scherpe naald, en dat zul je vaak wel even kunnen voelen. Een septumpiercing is een piercing die hierin toch net iets aparter is! Doordat je septumpiercing vaak door het dunste stukje van je septum gezet wordt, valt de pijn bij veel mensen erg mee. De prik is ook van korte duur en in veel gevallen valt het brandende gevoel na het piercing ook reuze mee. Tijdens het piercen kun je wel last krijgen van traanogen of een niesreactie. Ongemakkelijk misschien, maar de meeste piercers hebben hier al ruime ervaring mee en houden hier rekening mee. Niets om je zorgen om te maken dus.

 

Genezing van een septum piercing

De genezing van een septumpiercing duurt meestal 7 tot 9 weken. Soms kan het wat langer duren, dit verschilt natuurlijk ook per persoon. Gelukkig is de septumpiercing vaak een piercing die ontzettend makkelijk geneest. Voor veel mensen werkt het prima om de septumpiercing af en toe schoon te maken onder de douche, en verder met rust te laten. Je kunt je septumpiercing ook verzorgen met een kant en klare zoutoplossing voor piercings, een zelfgemaakte warme zoutoplossing of aanvullend een desinfecterende nazorg gebruiken.

 

Sieraden voor je septum piercing

Direct na het piercen wordt je septum voorzien van een sieraad. Vaak wordt hier voor een sieraad met een dikte van 1,2 mm gekozen. Andere maten zijn misschien ook mogelijk, maar dat kun je het beste bespreken met je piercer. De diameter is afhankelijk van de plaatsing en de bouw van je neus. Veel gebruikte diameters voor septumpiercings zijn 7 mm of 8 mm, maar tijdens de genezing kan het handiger zijn om voor een iets ruimere diameter te gaan, zodat je overal goed bij kunt. Bij veel septumpiercings is de zwelling vaak beperkt, dus dat scheelt vaak ook alweer in de sieraadkeuze.

Als eerste sieraad wordt er meestal gekozen voor een sieraad van nikkelvrij materiaal, bijvoorbeeld titanium. Een septum retainer of circular barbell zijn vaak erg geliefd, omdat je deze sieraden omhoog kunt klappen. Het septum sieraad zit hierdoor verstopt in je neus, waardoor je piercing ook nog eens minder zichtbaar is. Dat kan handig zijn wanneer je piercings niet zichtbaar mogen zijn, in verband met bijvoorbeeld je werk. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je tijdens de genezing de hele tijd je sieraad omhoog en omlaag gaat klappen, daarom zal je piercer je vaak adviseren om je septum omhoog geklapt te dragen, zodat je piercing in alle rust kan genezen.

Benieuwd welke sieraden we in onze shop hebben voor septum piercings? Bekijk ze hier!

En hier vind je onze piercingnazorg, met onder andere zoutoplossing spray, zout voor het maken van je eigen zoutoplossing en andere piercingnazorg.