Piercings en operaties, welke sieraden kun je dragen?

20 sep 2013

Of je nu een tandartsbezoek te wachten staat of een medische ingreep, in sommige gevallen kan het zijn dat je metalen piercingsieraden vervangen moeten worden voor een retainer. In deze blogpost leggen we je uit waarom je in bepaalde gevallen een retainer moet dragen, of waarom in sommige gevallen je piercing zelfs tijdelijk uit moet.

Soms gaat het om slechts een kleine ingreep; een gebitsfoto bij de tandarts of een kort durende medische ingreep. Of misschien staat je binnenkort een operatie te wachten... Hoe dan ook, wanneer je piercings hebt is de kans groot dat je arts of specialist je bij een dergelijke ingreep vraagt om je piercings te verwijderen of te vervangen voor een retainer. Waarom is dit nu precies? En welke mogelijkheden heb je in zulke situatie? Daar vertellen we je graag meer over.

 

Metaal, een goede geleider 
De voornaamste reden dat je tijdens een behandeling je piercings moet vervangen of uit moet doen, is het punt dat metaal een erg goede elektrische geleider is. Veel apparatuur maakt in zekere mate gebruik van elektriciteit, en de aanwezigheid van metalen piercingsieraden kan de werking van deze apparatuur verstoren. Daarnaast kan het ook gebeuren dat een bepaald lichaamsdeel onder spanning komt te staan tijdens een behandeling. Hierbij kan een piercingsieraad van chirurgisch staal of titanium een flinke stoorzender zijn. Maar ook bij het in beeld brengen van bijvoorbeeld je gebit via Röntgenstraling of andere methodes, kan een piercingsieraad het zicht op het behandelgebied belemmeren. Al bij al flink wat redenen waarom een art of specialist je zal vragen om je piercings uit te doen.

 

Veiligheid boven alles!
Wanneer je een grotere ingreep te wachten staat, dan speelt veiligheid ook een behoorlijke rol. Een tongpiercing of lippiercing kan dan bijvoorbeeld in de weg zitten wanneer er beademingsapparatuur aangebracht dient te worden. Daarnaast is er altijd nog het risico dat er iets achter je piercing kan blijven haken, denk hierbij aan kabeltjes, slangetjes, handschoenen of de kleding van je specialist. Wanneer je je bewust bent van deze risico's kun je eventueel bespreken of het nodig is om je piercings ook nog even af te plakken met een pleister of gaasje.
Heb je genitale piercings? Vergeet dan vooral niet dat er soms ook een katheter aangelegd moet worden, waarbij zulke piercings (op z'n zachtst gezegd) flink vervelend aan kunnen voelen. 

 

  

Retainers, een uitkomst
Overleg altijd met je arts of specialist wat je mogelijkheden zijn. Vaak zijn ze niet helemaal op de hoogte van alle mogelijkheden op het gebied van piercingsieraden en piercing retainers, dus in bepaalde gevallen kun je na overleg prima uit de voeten met een piercing retainer hier en daar. Er zijn diverse soorten retainers in onze shop te vinden, waaronder de Bioplast piercing retainers. Bioplast is een comfortabel en flexibel materiaal wat er in veel gevallen voor zorgt dat je toch op een comfortabele en veilige wijze je piercings kunt behouden tijdens de behandeling. Wanneer hygiëne ook een rol speelt en je piercingsieraden gesteriliseerd moeten worden, kun je kiezen voor piercingretainers van glas.

 

Piercingsieraden van Bioplast, glas of siliconen
Soms kan het zijn dat je niet uit de voeten kunt met een standaard retainer. In zo'n geval kun je kiezen voor een Bioplast piercingsieraad wat je zelf op maat kunt maken. Met behulp van een scherp mesje of schaartje kun je het staafje heel eenvoudig inkorten. Je kunt daarna kiezen voor acryl balletjes of o-ringen om het piercingsieraad op zijn plek te houden. 
Heb je opgerekte oorlellen waar je nog een passend sieraad voor zoekt? Dan kun je kiezen voor plugs of tunnels van glas. Het voordeel van glas is dat ze supermakkelijk schoon te maken zijn en daarnaast is glas ook nog eens een hypoallergeen materiaal. Wanneer je zeker wil weten dat je comfortabel op je oren kunt liggen, dan kun je kiezen voor de flexibele, silicone piercingsieraden van Kaos Softwear. In onze collectie vind je zowel plugs als tunnels terug. Zowel de glazen piercingsieraden als de silicone piercingsieraden kunnen gesteriliseerd worden in de autoclaaf.

 

Help, ze moeten er toch uit!
Helaas is dit in sommige gevallen toch niet te voorkomen... Soms is het risico té groot en zul je toch je piercings voor een korte tijd moeten verwijderen. Overleg met je arts of specialist en vraag eventueel of ze je na de ingreep willen helpen met het herplaatsen van de schone piercingsieraden. Een insertion pin in de juiste maat en eventueel een beetje True Jelly kunnen hierbij ook nog eens goed van pas komen om je piercings zo veilig en pijnloos mogelijk terug te plaatsen.

Draag je microdermals? Dan is een retainer helaas geen optie. Leg aan je arts of specialist uit dat het hier om een permanent sieraad gaat wat met de huid vergroeid is. Vertel er ook meteen even bij dat het om een sieraad van titanium gaat, wellicht is dat van belang tijdens de ingreep. Leg daarnaast even uit hoe het sieraad er uit ziet en hoe het verwijderd kan worden, mocht dat nodig zijn. En indien je sieraad echt niet mag blijven zitten, zoek dan van tevoren even je piercer op om je microdermal anchor te laten verwijderen.

 

Natuurlijk staat je gezondheid voorop en kan het zijn dat je misschien toch tijdelijk afscheid van een piercing moet nemen. En soms is het niet mogelijk om direct na de ingreep de piercings weer terug te plaatsen met behulp van een insertion pin. Wanneer je in dat geval toch graag weer je piercing terug wil, zoek dan vooral een goede piercingshop op en overleg even met je piercer wat de beste aanpak kan zijn. Hopelijk biedt deze informatie je wat houvast wanneer je in overleg met je arts toch je piercings wil proberen te behouden. In onze shop vind je retainers van zowel Bioplast als glas, maar ook een grote collectie glazen sieraden en sieraden van Bioplast. Indien je nog vragen hebt over de materialen of de benodigde maten, dan kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen!

 

We zetten hieronder de categorieën nog eens voor je op een rijtje:

Bioplast en glazen piercing retainers
Bioplast piercingsieraden
Glazen piercingsieraden