Oorkaas en andere piercingfunk - Hoe kom je er vanaf?

1 apr 2015

Hoe vaak je ook poetst en wast, soms krijg je er toch mee te maken. Oorkaas. En helaas beperkt het zich niet alleen tot je plugs of tunnels, maar kan elke piercing een laagje piercing-funk aanmaken. Wat is het precies en hoe kom je er vanaf? Lees er meer over in deze blogpost!

Wat is oorkaas aka piercing funk?

Wanneer je sieraden in je (opgerekte) piercings draagt, kunnen daar allerlei resten in achterblijven. Denk hier bijvoorbeeld aan zeep, shampoo maar zeker ook huidschilfers en huidvetten. Deze restjes vormen samen een laagje wat zich aan je sieraden hecht en door de tijd heen op kan bouwen tot een flinke aanslag. Sounds gross? Ja, dat is het ook wel, een beetje. Natuurlijk is het normaal dat je huid vetten en schilfertjes achterlaat, maar als je verzameling al behoorlijk belegen aan het worden is zul je toch wat actie moeten ondernemen. Nu zal het in de meeste gevallen blijven bij een funky geur die je alleen ruikt als je je sieraden verwijdert, maar dan nog is het een indicatie dat je piercing wat schoonmaakaandacht verdient. Zodra je het aroma van een belegen Blue Stilton bereikt hebt, wordt het echt tijd voor grof geschut, maar hopelijk komt het zover niet na het lezen van dit blog.

Oh ja, kleine sidenote: we spreken hier natuurlijk van piercings die 100% genezen zijn. Als je piercings nog niet genezen zijn en je hebt twijfels of maakt je zorgen, check dan eerst even met je piercer voordat je een andere nazorgmethode gaat gebruiken.

 

Titanium, glas of organics voor je piercings?

Switchen naar een ander materiaal piercingsieraad kan in sommige gevallen al veel piercing funk voorkomen. Plugs en tunnels van staal of titanium zijn natuurlijk comfortabel en makkelijk schoon te maken, maar ze laten ook geen zuurstof door en sluiten hierdoor je huid iets af. Ook is de opbouw van piercing funk al best snel zichtbaar bij stalen piercingsieraden. Hetzelfde geldt voor glas.

Plugs en tunnels van houthoorn en been zijn bij hardnekkige piercing funk waarschijnlijk de beste keuze. Wanneer je een mooi afgewerkt sieraad van hout draagt geef je je piercing de kans om te ademen en zul je minder snel een opbouw van huid- en zeepresten krijgen. Hoorn is natuurlijk ook een prima keuze, net zoals been. Allemaal lichte, natuurlijke materialen die je piercing fris en fruitig houden!

Afwisseling kan ook een prima truc zijn. En zo heb je eigenlijk ook meteen het beste van alle werelden! Draag bijvoorbeeld op sommige dagen sieraden van een glad materiaal, en op andere dagen een setje organic sieraden. En zo nu en dan even geen sieraden dragen, zal je opgerekte piercings al helemaal goed doen! Je huid kan op deze manier herstellen en de doorbloeding op peil houden. 

 

Je poetstactieken

Schoonmaken, hoe doe je dat nou precies? Dat hangt natuurlijk helemaal van het materiaal van je sieraad af. Draag je toch liever piercingsieraden van titanium, staal of glas? Maak ze dan elke dag even schoon met een beetje water en zeep. Een goeie basishygiëne voorkomt de meeste geurtjes. Maak je huid goed droog voordat je het sieraad terug doet en gebruik eventueel een beetje verzorgende olie of beter nog: onze Piercing Deo om je huid te verzorgen.

Als je organics draagt, zorg er dan voor dat je sieraden niet nat worden! Poets ze op met een schone doek en een beetje jojoba olie. Je opgerekte oorlellen en andere piercings geef je natuurlijk gewoon een snelle was- en spoelbeurt zodat ze weer helemaal schoon zijn. Maak je huid goed droog, breng een beetje verzorgende olie of Piercing Deo aan en hopla, klaar!

 

 

Welke piercing nazorg kun je gebruiken?

Voor het wassen van je piercings en piercingsieraden kies je het beste een milde piercingzeep zonder synthetische parfums. De Easypiercing zeep bijvoorbeeld is hiervoor prima geschikt. 

Voor de verzorging van je piercings is Piercing Deodorant echt superfijn. All Over Piercings Piercing Deo is een makkelijk te smeren balsem met een prettige geur, die speciaal bedoeld is om piercing funk tegen te gaan. En het gaat ook nog eens superlang mee! Ook onze eigen samengestelde Fix piercing olie is ideaal voor de verzorging van je opgerekte oorlellen en andere piercings.

Heb je liever een wat meer basic verzorging? Kies dan voor neutrale jojoba olie of Oorsmeer piercing balsem. Allebei prima geschikt om je huid mee te verzorgen en ook je organic plugs en tunnels knappen hier van op.

Natuurlijk hebben we nog heel wat meer nazorgartikelen in ons assortiment! Ons complete assortiment piercing zeep en piercing nazorg kun je in onze online shop bekijken. Heb je nog vragen over het schoon houden van je piercings of over de piercing nazorg? Stel ze gerust via info@alloverpiercings.nl of 072-7370119