Hoe oud moet je zijn voor een piercing?

1 Mar 2021

Als je een piercing gaat laten zetten, wordt er gelet op je leeftijd. Maar waarom is je leeftijd belangrijk voor het zetten van een piercing? Dat leggen we je in deze blog graag uit!Voordat je een piercing laat zetten

Wanneer je een shop uitgezocht hebt die je piercing gaat zetten, zullen er bij binnenkomst vaak wat vragen gesteld worden. Onder andere over je leeftijd, eventuele gezondheidsrisico's of andere zaken waar je piercer van op de hoogte moet zijn. Bij dit proces horen formulieren, deze moeten ingevuld worden en ondertekend worden zodat jij en je piercer allebei op de hoogte van eventuele bijzonderheden zijn en dat je oud genoeg bent om een piercing te mogen laten zetten. Dit is een verplicht onderdeel voor piercingshops met een vergunning, op deze manier weet je zeker dat de shop aan de basisvoorwaarden voldoet voor het veilig en hygiënisch zetten van piercings. Piercings laten zetten en leeftijd

Ok, maar waarom is je leeftijd dan belangrijk voor het zetten van een piercing? De overheid en GGD hebben besloten dat het niet toegestaan is om een piercing te zetten bij personen onder de 12 jaar. Als je tussen de 12 en 16 jaar oud bent, heb je de toestemming van je ouder(s) nodig voordat je een piercing mag laten zetten. Een van je ouders moet daarnaast aanwezig zijn als je de piercing gaat laten zetten. 

Klinkt misschien flauw, maar als je alle redenen bij elkaar optelt, zie je misschien wel in waarom dit de beste keuze is. Een piercing laten zetten is iets waar je serieus over na moet denken. Bij het zetten van een piercing wordt je lichaam doorboort met een scherpe naald, waarna deze piercingwond moet genezen met een geschikt piercingsieraad. Je lichaam moet daar hard voor werken, en tijdens de genezing kan er nog steeds van alles mis gaan, zoals bijvoorbeeld een ontsteking of uitgroei van je piercing. De verzorging van een genezende piercing vraagt ook aandacht, zodat je al die narigheid kan helpen voorkomen. Het lichaamsdeel waar de piercing in gezet wordt, wordt blijvend aangepast. In de meeste gevallen hou je op zijn minst een litteken aan je piercing over, ook als je de piercing na een tijd eruit haalt. Allemaal dingen waar je goed over na moet denken, voordat je de piercing laat zetten. Klinkt misschien heftig, maar je kunt altijd eerst nog beginnen met een set gepiercete oorbellen voordat je (later) besluit om een andere piercing te gaan laten zetten.

Sommige shops hanteren andere (leeftijds)regels dan de voorgestelde GGD regels en zetten geen piercings bij jongeren onder de 16 jaar. Ten eerste vanwege de redenen die eerder genoemd zijn, maar ook omdat een lichaam in deze leeftijdsperiode ontzettend hard groeit en veel verandert. Dit verhoogt het risico dat een piercing na het zetten gaat verplaatsen of uitgroeien. Check daarom altijd eerst even bij de piercingshop van jouw keuze wat hun regels en richtlijnen zijn.Verschillende soorten piercings en leeftijdsgrenzen

De minimale leeftijd voor het zetten van een piercing kan ook nog per piercingsoort verschillen. Piercings in je oorlel mogen over het algemeen altijd, ook onder de 12 jaar. Het is hierbij het beste om je oorlel te laten piercen, in plaats van te 'schieten' met een oorbelpistool of het doordruksysteem wat nog steeds veel gebruikt wordt. Je oorpiercing laten zetten met een oorbelpistool of doordruksysteem zorgt er namelijk voor dat je huid en het onderliggende weefsel flink beschadigt, vanwege het botte sieraad wat door je oorlel geduwd wordt. Een piercer gebruikt een schone, superscherpe naald waardoor je oorlel minder beschadigt en de wond veel sneller kan genezen. Dus als je een oorbel laat piercen, heb je de meeste kans op een mooie, goed genezen oorpiercing. Je weet daarna dan ook meteen hoe het proces voor andere piercings zetten ongeveer in zijn werk gaat.

Voor het zetten van andere piercings dan oorlelpiercings, moet je minimaal 16 jaar zijn. Als je onder de 16 jaar bent, heb je toestemming van je ouder(s) nodig en dient een van hen bij het piercen aanwezig te zijn.

Voor tepelpiercings en intieme piercings moet je volgens de wet minimaal 16 jaar zijn. De meeste shops hanteren echter zelfs een minimumleeftijd van 18 jaar. Vraag even bij je piercingshop na wat de regels zijn voor het zetten van een intiem- of tepelpiercing.Piercing Kopen - Welke sieraden zijn er geschikt voor jouw piercing?

Sta je te popelen om een nieuwe piercing te kopen? Er zijn ontzettend veel verschillende piercingsieraden verkrijgbaar, voor diverse piercings. Bij het zetten van je nieuwe piercing zal je piercer het beste piercingsieraad adviseren. Meestal is dat een piercingsieraad wat genoeg ruimte biedt voor eventuele zwelling. Tijdens de geneesperiode kan het voorkomen dat je nog een of twee keer terug moet naar je piercer om er een beter passend piercingsieraad in te laten zetten. En als je piercing helemaal genezen is, kun je zelf kiezen voor een ander sieraad. Tijd om een andere piercing te gaan kopen, dus!

We zetten enkele piercingsieraden hieronder voor je op een rijtje:

Heb je nog vragen over het zetten van een piercing, de leeftijd voor het zetten van een piercing of wil je weten welke piercing je het beste kunt kopen? Neem dan gerust contact met ons op! We helpen je graag verder.