Het mooiste uit de natuur! Informatie over organic piercingsieraden

6 sep 2013

Van prachtig hout tot schitterend steen... De mooiste materialen uit de natuur worden omgetoverd tot prachtige piercingsieraden! In deze blogpost vertellen we je meer over de diversiteit van natuurlijke materialen en hoe je ze het beste kunt verzorgen.

Wanneer je al een tijdje bezig bent het oprekken van je piercings, heb je ongetwijfeld de handgemaakte piercingsieraden van hout, hoorn, steen of been al eens gezien. Sieraden die uitgewerkt zijn tot prachtige ontwerpen, traditioneel of juist heel erg modern. In vroeger tijden was men ook aangewezen op het oprekken met diezelfde materialen, maar gelukkig hebben we daar inmiddels betere alternatieven voor, zoals een insertion pin van chirurgisch staal. Zorg er daarnaast altijd voor dat je piercings helemaal genezen en hersteld zijn voordat je overstapt op organic piercingsieraden. Het poreuze karakter van natuurlijke materialen leent zich namelijk niet voor pas opgerekte piercings of piercings die niet volledige genezen zijn...

Moeder Natuur heeft een hoop moois te bieden, waaronder prachtige materialen die zich prima lenen om te verwerken tot prachtige sieraden. Eenmaal vormgegeven tot een mooie set hangers, plugs of tunnels komen de structuur en details van het materiaal nóg beter tot zijn recht. Een mooie set natuurlijke piercingsieraden in een paar opgerekte oorlellen is dan ook een bijzonder gezicht om te zien, en ondertussen wordt de keus aan organic sieraden alleen maar groter! Welke materialen kun je zoal tegenkomen en hoe kun je ze het beste verzorgen? Daar vertellen we je hieronder meer over.

 

Hout

Hout is prachtig om mee te werken. Er zijn ontelbaar veel soorten hout beschikbaar, met elk hun eigen karakteristieke uiterlijk. De kleuren kunnen varieren van bleekwit tot dieproze, feloranje, diverse bruintinten of pikzwart. Er zijn houtsoorten met een hele subtiele, nauwelijks zichtbare nerf en er zijn houtsoorten met een sterk contrasterende, vlammende nerf. Voor ieder wat wils, dus! Hout leent zich perfect voor een mooie set tunnels of plugs, maar ook schitterende spirals of andere hangers kunnen van hout gemaakt worden. En in een aantal gevallen laat hout zich ook nog eens prima bewerken tot een prachtig gedetailleerd stukje houtsnijwerk, wat je piercingsieraden nog eens extra speciaal maakt. 

Klik hier om al onze houten sieraden te bekijken 

Verzorging
De verzorging van je houten sieraden is vrij makkelijk. Wanneer je er voor zorgt dat ze niet nat worden en de sieraden zo af en toe opgewreven worden met wat jojoba olie of een andere plantaardige olie, blijven je houten piercingsieraden ontzettend lang mooi en stevig. Voorkom het uitdrogen van je houten sieraden, zeker water is hier een grote boosdoener. Het kan je sieraden dof en breekbaar maken en een sieraad wat doormidden breekt is natuurlijk erg jammer.

 

Hoorn
Sieraden van hoorn zijn erg gewild en volop verkrijgbaar. Niet zo heel gek, want het is een perfect materiaal voor allerlei doeleinden. Hoorn laat zich uitstekend bewerken tot fijne details en laat zich daarnaast ook nog eens polijsten tot een prachtige hoogglans, waardoor de piercingsieraden prettig dragen en een classy look hebben. Zeker gecombineerd met andere materialen zoals zilver of parelmoer krijgen je piercingsieraden van hoorn een nog chiquer uiterlijk!
De kleuren van hoorn willen onderling nog wel eens verschillen, waardoor je soms diepzwarte piercingsieraden tegen kunt komen en soms weer sieraden met een diepgouden kleur. Net zoals met alle natuurlijke materialen laat hoorn een kleine variatie in kleur zien, waardoor elk piercingsieraad helemaal uniek is. Het verschil tussen zwart hoorn en goudkleurig hoorn is bijvoorbeeld erg duidelijk te zien als je naar de prachtige reeks hangers van Tawapa kijkt.

Klik hier om al onze hoornen sieraden te bekijken 

Verzorging
Veel piercingsieraden van hoorn zijn gepolijst tot een hoogglans, wat ze erg makkelijk te reinigen maakt. Het enige wat je hoeft te doen is de sieraden af en toe met een schone doek met een beetje jojoba olie (of andere plantaardige olie) op te wrijven. Probeer je sieraden van hoorn niet in aanraking met water te laten komen, want net zoals bij hout kunnen ze hiervan uitdrogen en breekbaar worden. Ook kunnen ze hierdoor heel snel hun prachtige glans verliezen.

 

Been
Als je op zoek bent naar piercingsieraden met fantastisch uitgesneden details, dan kom je waarschijnlijk al gauw bij sieraden van been uit. Been is een redelijk hard materiaal wat zich uit laat werken tot schitterende patronen. Doordat de meeste botten niet gigantisch groot zijn, is het echter wel zo dat sieraden van been niet in elke maat beschikbaar zijn. Maar op zich is dat geen groot punt, want de prachtig uitgesneden hangers van been zijn schitterend om te zien! Vooral Tawapa heeft zich deze kunst meester gemaakt, wat te zien is aan hun reeks met fantastische, gedetailleerde hangers.

Klik hier om al onze benen sieraden te bekijken 

Verzorging
Piercingsieraden van been kun je eigenlijk het beste net zo verzorgen als de sieraden van hoorn. Zorg ervoor dat ze niet nat worden en wrijf ze af en toe een keer op met een schone doek en wat jojoba olie, dan blijven ze lang mooi en zul je er zeker nog een lange tijd plezier van kunnen hebben.

 

Steen
Een gigantische diversiteit aan structuren en kleuren... hoewel steen zich niet zo goed leent voor hele kleine details, is het wel een prachtig materiaal voor tunnels, plugs en wat grotere hangers en spirals. De kleurschakeringen en insluitsels geven de steen bij elke lichtinval een ander karakter. Mineralen en half-edelstenen zijn verkrijgbaar in ontzettend veel kleuren en doordat elke steensoort elke keer weer anders is, is ook elk piercingsieraad helemaal uniek. En of je nu kiest voor een setje mooi gevormde hangers of een paar chique, facetgeslepen plugs van bergkristal, er is voor elke gelegenheid wel een steensoort te vinden! 

Klik hier om al onze stenen sieraden te bekijken 

Verzorging
Je kunt je stenen piercingsieraden af en toe reinigen met een iets vochtige doek, maar toch is het niet aan te raden om je sieraden regelmatig aan water bloot te stellen. De meeste stenen hebben geen perfect glad oppervlak of hebben kleine scheurtjes of deukjes. Hoewel dat volkomen normaal is en bijdraagt aan de charme van de steensoort, kan het water in die kleine kiertjes blijven zitten wat uiteindelijk je piercingsieraad kan beschadigen. Gewoon even schoonwrijven met een schone, zachte doek is vaak al meer dan voldoende!

 

 

Tot slot:
De diversiteit van al deze natuurlijke materialen maakt elk organic piercingsieraad helemaal uniek. Elk patroon is anders, elke kleurschakering is uniek en het gedetailleerde vakmanschap maakt van deze handgemaakte sieraden kleine stukjes kunst. En of je nu op zoek bent naar een eenvoudige tunnel van hout of liever een tot in detail uitgesneden hanger wil, je vindt het allemaal in onze shop terug! Daarnaast vinden we het belangrijk dat je bij ons een uitgebreid assortiment kunt vinden wat aan jouw eisen voldoet. Als je uiteindelijk besluit om bij ons je piercingsieraden te kopen, zorgen wij ervoor dat we garant staan voor de kwaliteit. Altijd. Mocht je na het lezen van deze informatie toch nog vragen hebben, dan kun je ons altijd bereiken via info@alloverpiercings.nl

Het zal je waarschijnlijk ook al opgevallen zijn dat de verzorging van natuurlijke piercingsieraden onderling niet heel erg veel verschilt. Zolang je ervoor zorgt dat je je piercingsieraden uit doet als je gaat douchen, baden of zwemmen en ze zo nu en dan opwrijft op met wat plantaardige olie en een schone doek, dan heb je er gegarandeerd een hele lange tijd plezier van. Wil je meer weten over olie en hoe je dit voor je piercings en sieraden kunt gebruiken? Lees dan onze eerdere blogpost, over de werking van onze oliën!

 

We zetten hieronder alle plugs, tunnels, spirals en hangers nog eens voor je op een rijtje, gerangschikt op materiaalsoort:

Piercingsieraden van hout
Piercingsieraden van hoorn
Piercingsieraden van been
Piercingsieraden van steen