Alles over de verzorging van je tattoo

4 apr 2018

Als je net een tattoo hebt laten zetten, wil je hem daarna natuurlijk ook zo goed mogelijk verzorgen. Een goed begin is namelijk het halve werk, om je tattoo zo mooi mogelijk te houden moet hij ook goed kunnen genezen. De nazorgmethodes voor tattoeages kunnen nog wel eens verschillen, en iedereen heeft zo zijn voorkeuren. We zetten de meest gebruikte methodes voor je op een rijtje! 

Net gezet, en nu?

Naast een fantastisch plaatje op je lichaam, ben je waarschijnlijk ook een boel informatie rijker over nazorg van je tattoo. Al deze nazorgmethodes hebben natuurlijk het uiteindelijke doel om je tattoo zo snel en mooi mogelijk te laten genezen. Maar hoe zit het nu allemaal precies? Hieronder leggen we uit welke nazorgaspecten aan bod kunnen komen bij de verzorging van je pas gezette tattoo:

Wassen Essentieel voor een hygienische genezing van je tattoo: wassen. Zorg altijd dat je schone handen hebt als je een pas gezette tattoo gaat verzorgen, dus begin met het grondig wassen van je handen. Daarna was je de tattoo met een milde, ongeparfumeerde zeep en spoel je af met lauw water. Dep hem voorzichtig droog met een schone, niet pluizende doek. De eerste dagen was je je tattoo twee keer per dag. Als de genezing verder vlot verloopt, is een keer per dag wassen voldoende. In onze shop vind je diverse, fijne tattoo wasgels de geschikt zijn voor de pas getattoeëerde huid, allemaal zonder parfum én mild voor je huid.

Folie Het aanbrengen van een transparante (huishoud)folie na het zetten van je tattoo kan voordelen, maar ook nadelen hebben. Het grote voordeel is natuurlijk dat je pluisjes en ander vuil uit je tattoo houdt. Je huid voelt ook wat minder droog aan, waardoor de eerste fase van de genezing soepeler zou kunnen verlopen en je minder last van korstjes hebt. Folie kan je huid echter ook teveel afsluiten waardoor deze niet goed meer kan ademen. Dat kan voor flinke irritaties zorgen, zeker als je huid al wat gevoeliger is normaal gesproken. Er zijn ook speciale tattoo folies verkrijgbaar, deze folies zijn zelfklevend en blijven gedurende de eerste dagen op de tattoo zitten.

Insmeren Na het wassen en voorzichtig droogdeppen van je tattoo kan je huid flink droog aanvoelen. En te droge tattoo kan hierdoor kleine scheurtjes en barstjes oplopen wat de tattoo kan beschadigen. Daarom wordt er in heel veel gevallen geadviseerd om je tattoo in te smeren met een creme of balsem. Zo blijft je huid soepel, kunnen irritaties verminderd worden en kan je tattoo zo mooi mogelijk genezen. Smeer je tattoo in ieder geval na elke wasbeurt in, de eerste dagen is dat twee keer per dag. Als je tattoo al wat meer genezen is, kun je nog steeds twee keer per dag smeren, met eventueel een extra smeerbeurt tussendoor als je huid erg droog aan gaat voelen. Smeer wel een beetje spaarzaam, het is niet de bedoeling dat je tattoo constant onder een dikke laag zalf of creme bedekt zit. Dun smeren dus, zodat het product ook goed in kan trekken en zo zijn werk kan doen.

LITHA Een afkorting voor Leave It The Hell Alone. In dit geval beperk je de verzorging tot een minimum en zorg je er zo veel mogelijk voor dat je tattoo schoon en droog kan genezen. Een dagelijkse wasbeurt past prima bij deze methode, maar verder wordt er niet afgedekt of gesmeerd. Na een aantal dagen wordt er meestal met een lichte balsem of creme gesmeerd om de huid wat soepeler te houden. Creme VS Zalf 

Smeren is in de meeste gevallen een essentieel onderdeel van een goede genezing van je tattoo. De een zweert bij een vette zalf, de ander kiest liever voor een lichtere creme. Wat je ook gebruikt, zorg dat je smeersel vrij is van parfum en geschikt is voor de verzorging van tattoo's. Het insmeren van je tattoo kan korstjes en schilfertjes helpen voorkomen en houdt je huid soepel. Sommige creme's bevatten ook ingredienten die roodheid en jeuk helpen verminderen. De volgende creme's en balsems worden vaak gebruikt en zijn geschikt als tattoo nazorg:

Easytattoo Creme Superfijne creme die speciaal afgestemd is op de genezing van tattoo's. De creme is licht, smeert goed uit, plakt niet en houdt je huid soepel en zacht. Met Panthenol wat helpt bij jeuk en branderigheid.

Easytattoo Vegan Tattoo Balsem De vegan en huidvriendelijke vervanger voor petrolatumzalven zoals Vaseline. Deze vegan balsem is goed vet, smeert makkelijk uit en legt hierdoor een laagje over je huid waardoor deze niet uit droogt. Daarnaast bevat deze balsem allerlei ingredienten die je huid ontzettend goed verzorgen. De huid blijft na het insmeren wel wat vettiger aanvoelen, dus gebruik deze balsem spaarzaam.

TattooMed After Tattoo Een lichte creme die goed intrekt en geen vet of plakkerig gevoel achterlaat. De creme bevat Panthenol wat helpt om de huid te kalmeren. Trekt snel in maar maakt de huid tegelijkertijd ook erg zacht.

Vaseline en Bepanthen Deze twee zetten we even bij elkaar, omdat ze een beetje onder de klassieke/old school tattoo verzorging vallen. Bepanthen (ook wel Bepanthol genoemd) is vaak nog steeds een geliefde keuze, maar bevat wolvet/lanoline wat een allergische reactie kan veroorzaken. Daarnaast is de Bepanthen zalf een behoorlijk stevige zalf die de huid kan afsluiten en zo de genezing moeilijker kan maken. Als je toch Bepanthen wil gebruiken, kies dan voor de creme. Vaseline is een zalf op petroleum basis en legt een laagje over de huid. Het voordeel is dat je huid zo minder snel uitdroogt en soepeler aan lijkt te voelen. Vaseline bevat echter geen ingredienten die kunnen helpen bij de genezing, dus de barrièrewerking is het enige voordeel van deze zalf.

Ok, maar wat moet ik nu kiezen?

Huidtypes kunnen onderling ontzettend verschillen. Als je een veeleisende huid hebt die snel geirriteerd is, kies dan zeker voor een lichtere creme of lotion die je huid niet teveel afsluit. En voor alle crème's en balsem geldt: less is more! Smeer niet te dik, maar breng een bescheiden laagje aan dat goed in kan trekken. Indien nodig kun je beter een keer een dun laagje extra smeren dan in een keer veel te veel. Over het algemeen is de meest gebruikte methode wassen-droogdeppen-insmeren-repeat. Overleg het altijd even met je artiest, zodat jullie de methodes goed op elkaar afgestemd hebben. En nu je alle informatie door hebt kunnen lezen, kun je in onze shop lekker gaan neuzen tussen onze uitgebreide collectie tattoo nazorg producten

 

Verse Tattoo - DON'Ts

  • Hou je genezende tattoo uit de zon of denk hem goed af met een schoon, niet pluizend kledingstuk
  • Ga tijdens de genezing van je tattoo niet in de sauna, zwemmen of in bad. (Zwem/badwater bevat teveel bacterieen en kan zo een infectie veroorzaken. Het maakt je huid ook te week, wat een goede genezing weer in de weg kan staan)
  • Blijf eraf! Niet peukelen, krabben, of er op een andere manier aanzitten

 

Verse Tattoo - DO's

  • Smeer je (pas) genezen tattoo in met een goede tattoo zonbescherming
  • Verschoon je bed regelmatig tijdens het genezen van je tattoo. En ook daarna, natuurlijk
  • Hou je altijd tattoo zo droog mogelijk

 

Heb je nog vragen? Neem dan gerust even contact met ons op!