Alles over de Helix Piercing

28 Mar 2017

Al jaren razend populair: de helixpiercing! Niet zo heel gek, want je kunt het met helixpiercings zo gek maken als je zelf wil: een subtiel bolletje of ringetje of juist een hele rij piercings achter elkaar. Hoe het zit met de plaatsing en genezing van de helixpiercing, vertellen we je in deze blogpost.

 

Wat is een helixpiercing?

Laten we eens beginnen bij de betekenis van het woord 'helix'. In de breedste zin van het woord betekent helix 'opgekruld' of spiraalvormig'. En dat komt natuurlijk perfect overeen met de bovenrand van je oor (aka de helix): ook zo'n mooie krul. Piercings die rondom deze oorrand geplaatst zijn, worden daarom helixpiercings genoemd.

 

Hoe wordt de piercing gezet?

Eerst wordt er samen naar de plaatsing gekeken. Wil je de piercing meer aan de voorkant, richting je gezicht? In sommige gevallen kan dat, je helixpiercing wordt dan vaak een forward helix genoemd. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een helixpiercing die aan de bovenkant van je oor geplaatst wordt, of juist kiezen voor een plaatsing die meer in het midden van het oor zit. Na zorgvuldig aftekenen wordt je helixpiercing met een scherpe piercingnaald gezet.

Het is bij een helixpiercing (en andere kraakbeenpiercings) wel belangrijk dat je naar een goede piercer toe gaat, en niet kiest voor de snelle en goedkope oplossing door je helixpiercing te laten 'schieten' of door je oor heen te laten drukken met een pistooltje (wat overigens volgens de wet ook niet mag). Kraakbeenpiercings hebben vaak een flinke nazorgperiode en je piercing geneest het beste als je de piercing laat zetten met een superscherpe piercingnaald. Dus hop, naar je piercer!

 

Geneesperiode

Patience is a virtue! Zeker met helixpiercings (en andere kraakbeenpiercings). Kraakbeen geneest langzamer dan piercings die in wat zachter weefsel (met een betere doorbloeding) gezet zijn. Je moet daarom vaak rekening houden met een geneesperiode van zeker 6-9 maanden, meestal duurt het zelfs nog langer. Als nazorgmethode kun je kiezen voor een (warme) zoutoplossing voor je piercings, of gebruik een milde piercingzeep van bijvoorbeeld PunkMedics of EasyPiercing. Over het algemeen zal je piercing prima genezen bij een schoonmaakroutine van 1x per dag. Als je zeep gebruikt, kun je ervoor kiezen dit onder de douche te doen, dan hoef je niet te hannesen met een scheef hoofd onder de kraan. 

En zoals met alle piercings: tijdens de geneesperiode is het belangrijk dat je je piercing zoveel mogelijk uit de zon houdt en er niet mee gaat baden/zwemmen of naar de sauna gaat om infecties te voorkomen. 

 

Help, een bultje!

Het kan gebeuren dat je na tijdje opeens een bultje ziet verschijnen rond je piercing. Niet leuk natuurlijk, maar over het algemeen komt dit erg vaak voor. Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor deze bultjes, maar over het algemeen worden deze bultjes veroorzaakt door een kleine bacteriële infectie of door overmatig littekenweefsel. In beide gevallen is het vaak gewoon een kwestie van dikke pech, want door de langere genezing wordt een helixpiercing aan allerlei invloeden van buitenaf blootgesteld die een bultje kunnen veroorzaken. Meestal ziet zo'n bultje er vooral niet zo fijn uit, maar heb je er verder niet bijzonder veel last van. Soms kunnen ze wat gevoelig zijn of jeuken, zodra je merkt dat je er meer last van krijg is het wel zaak dat je het even checkt met je piercer of huisarts natuurlijk. 

Je kunt proberen het bultje zelf weg te krijgen door een warme zoutoplossing en compressen te gebruiken, die je zachtjes op het bultje drukt. Ook onze silicone Healing Discs kunnen helpen om het bultje sneller te laten verdwijnen. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je een goed piercingsieraad draagt wat ruimte biedt voor eventuele zwelling tijdens de genezing, maar zeker niet té groot is. Hoe dan ook, een kraakbeenbultje bij een helixpiercing komt regelmatig voor en vraagt vooral een flinke portie geduld, maar als je piercing eenmaal genezen is, komt het allemaal goed.

 

Welke sieraden zijn er geschikt?

Je piercer zal in de meeste gevallen kiezen voor een standaard, 1,2 mm sieraad. Barbells worden hierbij net iets vaker gekozen dan ringetjes, omdat een barbell minder door het piercinggaatje beweegt. Soms kun je na overleg ook direct kiezen voor een ringetje. Na de genezingsperiode kun je kiezen voor een click ring of clickers met rechte staafjes, speciale helixbarbells met een korte lengte of een ander sieraad naar keuze. Benieuwd naar wat we in onze shop te bieden hebben? Je vindt onze collectie helix piercingsieraden hier.

 

Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust even contact met ons op!

Telefoon: 072-7370119

Whatsapp: 06 4049 4149

Email: info@alloverpiercings.nl