Alles over de Conch Piercing

9 okt 2019

Midden in je oorschelp zit 'ie: de conch piercing. Maar wist je dat een piercing door het vlakke stuk van je oorschelp ook een conch piercing genoemd wordt? Hoe wordt een conch piercing gezet, welke soorten conch piercings zijn er en hoe zit het nou met de genezing? Vragen die we voor je kunnen beantwoorden, dus lees gauw verder!

 

Wat is een Conch Piercing?

Een conchpiercing is een piercing die door je oorschelp heen gaat, meestal in het diepe, komvormige gedeelte van de binnenste oorschelp. De piercing gaat hierbij door het dikste stuk kraakbeen van je oor.

 

Inner, outer?

Inner of outer conch, beide termen kun je wel eens tegenkomen als je op conch piercings gaat zoeken. Een inner conch piercing zit dus echt in het binnenste gedeelte van je oorschelp, terwijl een outer conch piercing in het buitenste, platte gedeelte van je oorschelp zit. Niet helemaal hetzelfde als een helix piercing (deze zit namelijk echt tegen de omgekrulde rand -aka de helix- van je oor), maar wel daarbij in de buurt.

 

Hoe wordt de conch piercing gezet?

Je piercer zal eerst samen met jou de gewenste plek bepalen. Belangrijke vragen die beantwoord moeten worden zijn:

  • draag je regelmatig een bril?
  • wat voor sieraad wil je uiteindelijk gaan dragen? 
  • ga je voor een inner- of outer conch piercing?

Als al deze vragen beantwoord zijn, zal je piercer de plek schoonmaken, aftekenen en met een scherpe naald piercen. Daarna zal het sieraad geplaatst worden, meestal met een staafje met meer dan voldoende lengte. Na een ruime geneesperiode kan dit staafje verwisselt worden voor een korter staafje of ringetje.Bril en conch piercings

Als je een bril drager bent, moet je rekening houden met de plaatsing van je conch piercing. De pootjes van je bril kunnen tegen de piercing aankomen, en dat is zeker in de beginfase niet prettig. Een goede piercer checkt dat natuurlijk goed van tevoren en als je opticien ook nog eens supertof is, dan willen zij ook nog wel eens meedenken met het aanpassen van de buiging van de pootjes. No worries, er zijn mogelijkheden genoeg om de conch piercing te combineren met het dragen van een bril.Geneesperiode

Een conch piercing is een kraakbeenpiercing, en kraakbeenpiercing hebben een langere geneesperiode. Kraakbeen geneest langzamer dan piercings die in wat zachter weefsel (met een betere doorbloeding) gezet zijn. Je moet daarom vaak rekening houden met een geneesperiode van zeker 6-9 maanden. Geen zorgen als die periode wat langer duurt, dat komt vaker voor. Als nazorgmethode kun je kiezen voor een (warme) zoutoplossing voor je piercings, of gebruik een milde piercingzeep van bijvoorbeeld EasyPiercing. Over het algemeen zal je piercing prima genezen bij een schoonmaakroutine van 1x per dag. Als je zeep gebruikt, kun je ervoor kiezen dit onder de douche te doen, dan hoef je niet te hannesen met een scheef hoofd onder de kraan. 

En zoals met alle piercings: tijdens de geneesperiode is het belangrijk dat je je piercing zoveel mogelijk uit de zon houdt en er niet mee gaat baden/zwemmen of naar de sauna gaat om infecties te voorkomen. 

 

Kraakbeenbultjes

Het kan gebeuren dat je na tijdje opeens een bultje ziet verschijnen rond je conchpiercing. Niet leuk natuurlijk, maar het komt regelmatig voor. Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor deze bultjes, maar over het algemeen worden deze bultjes veroorzaakt door een kleine bacteriële infectie of door overmatig littekenweefsel. In beide gevallen is het vaak gewoon een kwestie van dikke pech, want door de langere genezing wordt een conchpiercing aan allerlei invloeden van buitenaf blootgesteld die een bultje kunnen veroorzaken. Meestal ziet zo'n bultje er vooral niet zo fijn uit, maar heb je er verder niet veel last van. Soms kunnen ze wat gevoelig zijn of jeuken, zodra je merkt dat je er meer last van krijg is het wel zaak dat je het even checkt met je piercer of huisarts natuurlijk. 

Je kunt proberen het bultje zelf weg te krijgen door een warme zoutoplossing en compressen te gebruiken, die je zachtjes op het bultje drukt. Ook de Silicone Healing Discs kunnen helpen om het bultje sneller te laten verdwijnen. Als je meteen helemaal klaar wil zijn, bestel dan onze Piercing EHBO Kit speciaal voor kraakbeenbultjes. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je een goed piercingsieraad draagt wat ruimte biedt voor eventuele zwelling tijdens de genezing, maar zeker niet té groot is. 

 

Welke sieraden zijn er geschikt?

Meestal wordt er bij het zetten gekozen voor een standaard 1,2 mm of 1,6 mm mm sieraad, bij voorkeur een staafje. Een barbell staafje met ruime lengte om eventuele zwelling op te vangen, is hiervoor perfect. Na de geneesperiode kun je wisselen naar een korter piercingsieraad dat net iets beter aansluit. Voor inner conch piercings zijn ringetjes dan natuurlijk ook een optie. In onze shop vind je een gigantisch grote collectie conchpiercingsieraden, met barbellsclick ringen en meer. Onze Swarovski Click Ringen zijn ontzettend populair bij conch piercingdragers!

Heb je nog vragen? Neem dan gerust even contact met ons op!

Telefoon: 072-7370119

Whatsapp: 06 4049 4149

Email: info@alloverpiercings.nl